TREĆI RAJH 21. VEKA: Ko odbije vakcinu u Austriji, kazna 7.200 evra ili dva meseca zatvora

Austrija je jedna od prvih zemalja koja ide u proces primene onoga o čemu se u brojnim evropskim zemljama još uvek diskutuje.

Foto: Twitter

Nakon što je austrijska vlada utvrdila plan za usvajanje zakona za planirano uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koji bi počeo da se primenjuje od februara naredne godine, sada su poznate i kazne za nepoštovanje ove nove obaveze.

U nacrtu zakona, koje je uradilo Ministarstvo zdravlja, predviđeno je da osobe koje ne budu poštovale obavezu vakcinacije budu kažnjene sa 3.600 evra za odbijanje prve doze ili zamenu od četiri nedelje zatvora, dok svako ko je već dva puta kažnjen, preti mu kazna od 7.200 evra ili zamenu od osam nedelja zatvora.

ŠTA JE PREDVIĐENO NOVIM PLANOM OBAVEZNE VAKCINACIJE

1) Okružni upravni organ prvo šalje poziv osobi koja treba da dođe na pregled za vakcinaciju.

2) Ako se ovaj poziv ignoriše, dobićete drugi zahtev u roku od četiri nedelje.

3) Ko takođe propusti i ovaj rok, moraće da plati kaznu od 3.600 evra ili zamenu od četiri nedelje zatvora.

4) Svi koji su već dva puta kažnjeni zbog kršenja obaveze vakcinacije preti kazna od 7.200 evra ili zamenu od osam nedelja zatvora.

Izuzeti su trudnice, maloletne osobe ili teško bolesne osobe.

U nedelji od 6. decembra nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji bi trebalo da bude završen i poslat na četvorodnedeljno razmatranje.

Taj zakon potom može biti upućen na usvajanje u parlament kako bi stupio na snagu od početka februara, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Austrija je jedna od prvih zemalja koja idu u proces primene onoga o čemu se u brojnim evropskim zemljama diskutuje, smatra ministar zdravlja Volfgang Mikštajn dodajući da se radi o dalekosežnoj meri, zbog čega je važno da zakon bude postavljen na širokoj osnovi i da što više delova društva bude uključeno u proces.

Najpre će Mikštajn i ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler 30. novembra pozvati eksperte iz nauke, ustavnog prava, zdravstva, službe za ustavna pitanja, komisije za bioetiku, kao i predstavnike Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos na okrugli sto.

Narednih nedelja biće organizovani dalji razgovori sa ekspertima i predstavnicima interesnih grupa, kao i socialnim partnerima i civilnog društva.

Mikštajn je kazao da podsticaji za vakcinaciju deluju, navodeći da je do sada vakcinisano 70 odsto stanovništva barem delimično i dve trećine ima dovoljnu zašitu od težeg oboljenja.

– Međutim, znamo da to nije dovoljno. Moramo učiniti sve kako bi se zaštili od novih talasa infekcije – poručio je on.

Edštadler je istakla i opravdala anticivilizacijske mere obavezne vakcinacije te navela da je za to potrebna solidna zakonska osnova.

– Uvođenje obavezne vakcinacije jeste upliv u osnovna prava građana, ali je neophodan i opravdan korak imajući u vidu dramatičnu situaciju – rekla je ona.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Zašto Austrija a i druge zemlje koje imaju veliki broj vakcinisanih uvodi ponovo „lokdaun” gde jednako zatvara i vakcinisane i nevakcinisane? Zašto terate ljude koji su preležali koronu da se vakcinišu ako većina njih ima dugoročni ili trajni imunitet? Zašto Srbija nema nikakvu statistiku o tome koliko se ljudi po drugi put zarazilo, koliko od njih ima težu sliku i koliko je umrlo? („Politika” je nedavno prenela da nemamo dok u Austriji dobijete potpuno precizne podatke za to). Zašto Srbija nema ili ne objavi tačne podatke o tome koliko je vakcinisanih u bolnici – Hrvatska na primer precizno daje da je taj broj oko 30 odsto. Kako uvaženi epidemiolozi tumače činjenicu da korona bukti na Gibraltaru sa 99 odsto vakcinisanih ili u Portugaliji gde su se hvalili da više nemaju koga da vakcinišu, a da je minimalno prisutna u Africi gde nisu vakcinisali ni šest odsto stanovnika? Na osnovu čega se u Austriji (gde su od 1938. do 1945. vladali eugenički zakoni!) od prvog februara uvodi prinudna vakcinacija?

    https://www.politika.rs/scc/clanak/492994/Pogledi/Obican-srpski-vo-i-korona

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker