NA SASTANKU SA POLJOPRIVREDNICIMA IZ BRANIČEVSKOG OKRUGA: Nedimović obećao da neće biti nestašice azotnog mineralnog đubriva

Za prošli četvrtak poljoprivrednici iz Braničevskog okruga najavili su protest u Požarevcu zbog nestašice azotnih mineralnih đubriva koji je odložen do sastanka sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji je nezadovoljnim farmerima poručio danas u požarevačkom Domu kulture da država “radi na tome i da ne bi trebalo da bude nestašice”.

Foto: Promo

“Ministar je danas poručio da ne bi trebalo da bude nestašice, oni su pri stavu da će biti dovoljno azotnog đubriva za jesen, a posle toga ostalo je da poljoprivrednici iz Braničevskog okruga iznesu svoje probleme i da pokušaju da nađu rešenje za njih”, rekao je odmah nakon sastanka Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Protesta, koji je najavljen početkom prošle nedelje, za sada neće biti, napominje Jakšić, jer sve ide po planu.

“Što se tiče konačnog odgovora, videćemo šta će biti, za sada je sve po planu”, ističe Jakšić.

On kaže da je zahtev Asocijacije bio da đubriva bude i da nikom nije u interesu da ga nema.

“Mi bismo imali najveću štetu, ali bi i država imala veliku štetu. Bilo bi manje pšenice, lošijeg kvaliteta, isto tako bi bilo i sa kukuruzom, sve to bi uticalo na pad BDP-a.

U ovoj situaciji nikome nije u interesu da ga ne bude, ako ga ne bude biće velikih šteta i moraćemo da reagujemo opet”, napominje Jakšić.

Foto: Promo

Jakšić kaže da bacanje azotnog mineralnog đubriva kreće od kraja januara u zavisnosti od kulture, ali da taj period u slučaju pšenice traje od početka februara pa sve do aprila. Ove, kao i ranijih godina ove vrste đubriva je uvek bilo dovoljno, ističe on, i zato, sada kada je došlo do nestašice morali su da reaguju odmah.

Nestašica je na globalnom nivou, kao i poskupljenja, ali to, napominje on, poljoprivrednike ne interesuje, jer oni gledaju samo svoj i interes naše zemlje.

Poljoprivrednici iz Požarevca i okoline su prošle sedmice, najavljujući protest tokom kog je trebalo traktorima da prođu kroz 25 sela, rekli kako će ako ne bace dovoljno azotnog đubriva biti “katastrofa” jer neće moći da očekuju prinos veći od dve do tri tone po hektaru.

Zbog nestašica uree, cena je i skočila, a tome je ponajviše doprineo rast cene gasa. Tokom prošle nedelje urea je koštala do 1.000 evra po toni, dok su, kako su poljoprivrednici rekli, u poslednje vreme i svi drugi inputi poskupeli, neki i do 300 odsto.

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker