POTPISAN UGOVOR: Kinezi će graditi brzu saobraćajnicu od Požarevca do Golupca vrednu 337 miliona evra

Kineska kompanija Shandong Hi-Speed Group, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koridori Srbije potpisali su ugovor, vredan 337 mil EUR, o izgradnji puta od Požarevca do Golupca, saopšteno je iz Vlade.

Foto: Tanjug

Komercijalni ugovori o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice brze saobraćajnice od petlje Požarevac na autoputu Beograd-Niš do Velikog Gradišta i Golupca potpisani su u Predsedništvu Srbije.

Potpisivanju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je ugovor potpisan nakon mnogo meseci izrade idejnog projekta i borbe za što je moguće nižu cenu izgradnje puta, dugog gotovo 70 kilometara.

On je precizirao da vrednost radova iznosi 337 mil EUR a da će radovi biti okončani u novembru 2024. godine, ističući da ćemo za tri godine ići od Beograda do Gradišta za sat vremena, a do Golupca za sat i 15 minuta.

Prema njegovim rečima, put neće voditi uz obalu Dunava, već se on od Velikog Gradišta do Golupca skraćuje, a pritom se ide preko onih mesta koja su zaboravljena i u kojim je ostalo da živi malo ljudi.

Zamenik direktora kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group Sjin Meng rekao je da je počastvovan što će raditi na projektu izgradnje brze saobraćajnice na dunavskoj magistrali.

– Obećavam da će naša kompanija nastaviti sa profesionalnim odnosom prema poslu, da će koristiti tehničke prednosti i na taj način doprineti jačanju infrastrukture u Srbiji – poručio je on.

Meng je podsetio na to da je ova kompanija 2019. godine uspešno završila deonicu Obrenovac–Ljig na auto-putu Miloš Veliki, a da su prošle godine počeli radovi i na brzoj saobraćajnici Valjevo–Lajkovac.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. A gde su naše firme i naši radnici? Zašto da nam puteve grade Kinezi zar smo mi nesposobni. Ko je izgradio puteve dok nije bilo Kineza. Naši građevinari su bili poznati i cenjeni u svetu samo sada ovoj vlasti su miliji Kinezi. Nek ide Vučić kod njih pa nek se kandiduje za njihovog predsednika.

    1. Kinezi nam grade puteve, zato što je Srbija od Kine dobila kredit za izgradnju te deonice, a uslov da se odobri kredit, bio je da put gradi kineska firma. Tako sam bar ovih dana, negde pročitao. Jako me brine, kada svi ti krediti koje je uzela ova vlast, budu stigli na naplatu. Od čega će ih Srbija vraćati, kada je sve firme i industriju prodala strancima i kontroverznim biznismenima? Mi stariji smo jedan deo života lepo proživeli. U starosti nam neće puno toga trebati, ali, jadna su naša deca i generacije koje dolaze. U rođenoj zemlji, biće jeftina radna snaga, da ne kažem robovi, raznim stranim firmama. Junaci sa Cera, Kajmakčalana i Kolubare, verovatno se u grobovima prevrću. Od onakvih predaka, ovakvi potomci… Sramota!

    1. Ne potpisuje Vucic nista, nije on lud. Gura Tomu Monu i ostale ulizice, da oni potpisu. Zasluge za izgradnju puteva, Vucic ce naravno da pripisuje sebi, a kada “djavo bude dosao po svoje”, Vucic ce prati ruke i pustiti niz vodu, ove sto su potpisivali kredite.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker