KAŽNJENI ZBOG OBAVEZNE VAKCINACIJE: Ozbiljan politički antivakserski preokret u Austriji

Na opštinskim izborima u austrijskoj pokrajini Tirol, prvim nakon povlačenja lidera Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca iz politike, posle pokretanja istrage protiv njega i njegovih kolega, dogodio se očekivani politički zemljotres.

Foto; Beta/AP

Politička nepogoda teško je pogodila narodnjake, a pokazalo se i da su antivakseri – stranka „Ljudi, sloboda, osnovna prava“ (MFG) u Austriji postali sve značajniji politički faktor.

OVP, koju u Tirolu vodi pokrajinski guverner Ginter Plater, „kažnjena“ je na jučerašnjim izborima zbog obavezne vakcinacije, brojnih skandala u stranci, i, iako se radi samo o izborima u više opština i gradova, potrešće i savezne stranačke strukture.

Tako je u mestu Kramzah OVP pretrpela gubitak od 14,38 odsto glasova, u Emsu minus od 11,4 odsto, i Imstu minus od 10,5 procenata.

Posebno teško po Platera je činjenica da je u njegovom rodnom gradiću Cams Socijaldemokratska partija (SPO) ispred OVP.

Antivakseri okupljeni u „MFG“, koji su tek osnovani prošle godine, ušli su u 47 od 50 skupština opština. Samo u tri opštine Eben am Ahenze, Figern i u Majerhofenu „MFG“ nije uspela da uđe u skupštinu opštine.

Međutim u Kufštajnu je „MFG“ postala treća najveća politička snaga sa 27,82 odsto osvojenih glasova. Kada je reč o kandidatima „MFG“ za gradonačelnike nit ijedan od 22 kandidata nije uspeo da dobije većinu ili uđe u drugi krug izbora.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker