Noć muzeja 20. maja u Narodnom muzeju Veliko Gradište

Noć muzeja, 14. po redu, biće održan 20. maja u više od 40 gradova u Srbiji, pod sloganom “Otvori oči u noći”, a posetioci će od 17.00 časova do sat iza ponoći moći da obiđu 152 kulturne ustanove u Srbiji u kojima će biti prikazani sadržaji na temu “Velike i male revolucije umetnosti i kulture”.

Foto: Noć muzeja

Direktor Narodnog muzeja Veliko Gradište Dragan Bogičić na konferenciji za novinare, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, kazao je da će kroz strip biti prikazano sedam epizoda, od kojih je jedna o ženskom logoru “Ramski Rit” za vreme Informbiroa od 1948. do 1950. godine.

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište

PROGRAM ZA NOĆ MUZEJA

– Od 17:00 do 18:00 časopva, biće održana edukativna strip radionica za decu iz OŠ “Ivo Lola Ribar” koju dovodi učiteljica Emina Vujčić. Radionicu drži autor stripa “Istinite gradištanske priče” Živorad Mišić Žika.

– Od 18:00 do 19:00 časopva, biće promocija stripa “Družina Dardaneli”. Učestvuju Pavle Zelić – scenarista i Igor Marković – izdavač.

– Od 19:00 do 19:30 časopva, takmičenje u crtanju stripa, učestvuju učenici OŠ “Ivo Lola Ribar”, prva tri mesta osvajaju vredne nagrade.

– Od 19:45 do 20:00 časopva, otvaranje izložbe šibica

– Od 20:00 do 21:30 časopva, promocija stripa “Istinite Gradištanske priče”

Noć muzeja u Velkom Gradištu, pod motom. (Pod)sećanja na Srbi(Ju)goslaviju. Posetioci će moći da vide izložbe kroz strip album “istinite Gradištanske priče”, preko izložbe šibica, do pripremanja i serviranja po receptima iz prošlog veka sitnih kolačića. Od ženskog logora u Ramskom ritu kod Velikog Gradišta do Japanaca u Gradištu, pa do slučajnog susreta dva Gradištanca u pustinji na bliskom istoku, je jedan mali deo onih istinitih ali neverovatnih (Pod)sećanja na Srbi(Ju)goslaviju u 20 veku.

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište

Ceo strip “Istinite Gradištanske priče” je nacrtao Živorad Mišić Žika a pomagali su mu u jednoj epizodi, Vesna Pavić i Andrea Longo Zuneti. Idejno rešenje za ceo projekt je poteklo od direktora Narodnog muzeja Veliko Gradište Dragana Bogičića. Scenario za strip su uradili Dragan Milenković, Živorad Mišić i Dragan Bogičić. Naslovna strana stripa implicira priču koja je ispričana i koja postaje urbana legenda.Iz jedne male lokalne sredine do globalne poruke za ceo svet.

Strip crtač Živorad Mišić Žika i direktor Narodnog Muzeja u Velikom Gradištu Magistar slikarstva Dragan Bogičić / Foto: Narodni muzej Veliko Gradište

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker