KATAKLIZMA U SRBIJI: Vršac pod vodom, starica poginula, potop na auto-putu, Izlio se potok kod Kraljeva, vanredno stanje u ivanjičkoj opštini (VIDEO)

Više desetina kuća u mestima u okolini Vršca, Uljma i Šušare, kao i lokalni put između njih, poplavljeno je juče popodne usled obilnih padavina i na terenu su pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Evakuisano je četrdesetak ljudi, a prema nepotvrđenim informacijama stradala je jedna 87-godišnja žena, javlja RTS.

Jedna žena stradala je od posledica nevremena koje je popodne zadesilo Vršac i okolinu, rekla je Tanjugu načelnica službe Hitne pomoći u Vršcu dr Viktorija Nistor Omoran.

Prema njenim rečima, trenutno je situacija pod kontrolom i nema povredjenih, a Hitna pomoć, Žandarmerija i Crveni krst su na terenu.

Kako je navedeno, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pripadnike Žandarmerije u poplavljena mesta, kako bi u najkraćem roku pružili pomoć ugroženom stanovništvu.

U ovim mestima su došle i vatrogasno-spasilačke jedinice iz Beograda.

Nadležni se nadaju da će do svi ugroženi biti evakuisani, a za one čija su domaćinstva poplavljena biće obezbedjen smeštaj u Vršcu i Beloj Crkvi.

Nevreme kod Vršca / Foto: MUP

Očekuje se smirivanje situacije, budući da za naredne sate nije najavljena kiša, a voda je počela da se povlači.

Nevreme u Umčarima napravilo haos na putu za Niš

Ogromno nevreme koje je juče zahvatilo oko 15 sati područje Grocke i južnog Banata napravilo je haos na auto-putu Beograd-Niš.

Zbog ogromne količine vode koja se izlila, automobili su jedva prolazili ovom deonicom.

– Saobraćaj je postepeno normalizovan nakon prestanka padavina kod naplatne stanice Umčari gde je zbog obilnih padavina došlo do izlivanja vode na kolovoz i obustave saobraćaja – saopštilo je Javno preduzeće “Putevi Srbije”.

Izlio se potok kod Kraljeva, odroni na putu Kraljevo–Goč

U okolini Kraljeva, u jednom delu naselja Kovači kasno po podne usled kratkotrajnog nevremana i snažnog pljuska, izlio se Kovački potok u koji se voda sliva sa planine Stolovi i ugrozio nekoliko kuća.

Foto: G.Š.

Osim u dvorišta, voda je prodrla i u nekoliko kuća, a u jednom domaćinstvu potopljene su mašine u strugari.

Ekipe Sektora za vanredne sitacije su na terenu pomogle da se voda izvuče iz poplavljenih dvorišta i kuća. Voda je prodrla i u jedan ugostiteljski objekat, u pomoćne objekte, a poplavila je i poljoprivredne parcele.

Inače, prema podacima Meteorološke stanice Kovanluk palo je pet litara vodenog taloga po metru kvadratnom i to za samo pet minuta.

Kiša koja u kraljevačkom kraju sa prekidima pada i dalje, na većem delu puta Kraljevo–Goč, uslovila je slivanje vode i mulja na saobraćajnicu, pa se vozačima savetuju da ne kreću put ove planine.

Foto: G.Š.

Putari preduzeća AD “Novi Pazar put” su na terenu i sa mehanizacijom uklanjaju odrone, ali saobraćaj nije u prekidu.

Usled padavina,odrona ima i duž Ibarske magistrale, pa se vozačima preporučuje krajnje oprezna vožnja ukoliko kreću od Kraljeva ka Raški i Novom Pazaru.

Proglašeno vanredno stanje u pet mesnih zajednica u Ivanjici

Zbog neveremena koje je prethodnih dana u više navrata zahvatilo delove ivanjičke opštine i izazvalo ogromne štete na putevima, stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama, proglašena je vanredna situacija u Pridvorici, Devićima, Ostatiji, Brusniku i Srednjoj Reci.

Foto: Beba Bojović

– I dalje su neprohodni putni pravci prema Đokićima, Marinkovićima, Gržićima, Pločniku, Čečini a desetine lokalnih pravaca je u veoma lošem stanju i jedva prohodno. Voda je na put nanela drveće, delove stena, kamenje i puno otpada tako da se jedino angažovanjem teške mehanizacije ovi putni pravci mogu osposobiti za saobraćaj. Vanrednu situaciju proglasili smo prvenstveno zbog što bržeg i efikasnijeg delovanja jer je potrebna hitna sanacija kako bi ljudi sa ugroženog područja mogli nesmetano da funksionišu. Nismo do sada imali hitnih intervencija na području koje je pogođeno nevremenom ali su sve službe u pripravnosti i reagovaće ukoliko bude potrebe za istim. Telefon 662-690 dostupan je građanima i mogu se obratiti za pomoć. Nadamo se da ćemo u što kraćem vremenskom periodu uspeti da otklonimo sve posledice izazvane nezapamćenim nevremenom – rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Meštani pet mesnih zajednica u kojima je na snazi vanrena situacija kažu da ovakvu kišu ne pamte. Na putnim pravcima od Pridvorice ka Devićima bukvalno su tekle reke.

Foto: Beba Bojović

– Jaka kiša izazvala je probleme u još nekoliko mesnih zajednica među kojima su Osonica, Luke, Radaljevo pa će lokalna samouprava takođe reagovati u smislu sanacije i pomoći ugroženim domaćinstvima u istom obliku kao na području gde je proglašena vanredna situacija – dodao je Mitrović.

On kaže da će odmah biti formirana komisija sa zadatkom da obiđe sva kritična mesta i formuliše zapisnik o stanju na terenu.

Foto: Beba Bojović

– Priorit je sanacija potočnih i rečnih korita, atmosferskih slivova na mestima gde su bujične poplave već u više navrata pravile štetu. Cilj nam je da se više ne bavimo sanacijom bujičnih poplava već da delujemo preventivno i predupredimo ovakve situacije, koliko je to u našoj moći. Produbićemo potočna korita i slivove koji se aktiviraju u slučaju obilnih padavina kako bismo sprečili izlivanje – rekao je Mitrović.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker