OGLASILO SE MINISTARSTVO: Apel roditeljima da ne snimaju neovlašćeno decu da bi dokazali kršenje mera

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama jer je, kako podseća, snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

Screenshot

U javnosti se pojavila netačna informacija da građani Ministarstvu prosvete upućuju predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelje koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Kako se ističe, Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom.

Navodi se da se o nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije i dodaje da je do sada upućen mali broj takvih predstavki i da ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije.

Kada je reč o kontroli epidemioloških mera, navode, da Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima, te da tim povodom prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju.

Osim toga, dodaje se, redovno se održavaju i aktivi direktora.

Nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost, navodi se i dodaje da su za nesavesne direktore predviđene i najstrože mere poput razrešenja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

– Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale – naveo je ministar.

Naveo je da je u toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna.

– Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave – rekao je Šarčević.

U saopštenju se dodaje da resorno ministarstvo nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker