OGLASIO SE NOVICA JANOŠEVIĆ: Nacionalni savet Vlaha, neće reagovati povodom serije “Crna Svadba”

Povodom serije na RTS-u “Crna Svadba” koju je proteklog vikenda imala priliku da pogleda najšira publika u Srbiji, a koja je izazvala oštre osude Vlaške zajednice u Istočnoj Srbiji, oglasio se i predsednik Nacionalnog Saveta Vlaha Novica Janošević.

Foto: Crna svadba – Copyright Firefly Productions

Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, tela koje predstavlja i zastupa vlašku nacionalnu manjinu, kazao je za Alo! da trenutno seriju posmatraju kroz prizmu umetničke slobode, kao izraz umetnika, kao i da zasad neće reagovati jer nema elemenata za to.

– Mi seriju nismo odgledali do kraja, ne možemo da sudimo na osnovu jednog događaja koji je prikazan. Ovo nije dokumentarni film, u tom slučaju bismo reagovali – objasnio je Novica Janošević.

Ali, lično gledajući, Janošević kaže da mu se ne sviđa da se Vlasi posmatraju samo kroz prizmu magije, jer je, ističe, to daleko od istine. Crne svadbe, tvrdi, kao obredi se već dugo ne održavaju.

– Ovakve stvari stvaraju neprijatnost kod nas, jer nas vezuju za pojave koje se u društvu smatraju negativnim, a to je magija. Vlasi imaju bogatu kulturu, običaje i tradiciju. Vlaški jezik očuvan je samo u usmenom obliku, i to stotinama godina, a naši običaji prenose se s kolena koleno. U kulturi Vlaha postoje običajni obredi, a ne magijski – pojasnio je Janošević, i dodao da bi bilo dobro da se istakne specifična vlaška kultura, kao i da Vlasi doprinose razvoju Srbije.

PROČITAJ I

14 Komentari

  1. Zar se ova sirovinaradikalska o nečemu pita, on je samo potrčkalo mukljavoša i hoštaplera nam i vodje im bahatog, bagra neartikulisana.

  2. Šta hoće ovaj napredni radikal, koga psuju i Vlasi i Srbi. Bolje da nikada nije ni ušao u Nacionalni savet Vlaha. Vlasi se stide što ih ovakav čovek vodi

  3. I molio bih Vas da ne vređate Vlahe, inače pogasiću Vam profile pa da vidite da mi Vlasi nismo nepismeni i glupi. 😋😂👍

  4. Новица Јаношевић није председник Националног савета Влаха јер га на ту функцију нису изабрали Власи већ Српска напредна странка и Социјалистичка партије Србије. Само кад га погледаш, схватиш да је Јаношевић прави чобанин неспособан да било шта друго ради осим чувања оваца мада и то је питање. Карактер, понашање, говор показују да се ради о човеку без морала који је спреман да изда сваког ради сопственог интереса.

  5. Za šta je sposoban ovaj Janošević,trebao je odmah da reaguje,pljuju po nama a on ćuti,ponižavaju nas a on ćuti,dokle bre da nas ovaj radikal predstavlja,plaćamo ga 300 000 dinara medečno a on ćuti,dokle?

  6. A ko je tebe uopšte nešto pitao Novice? Ti služiš kao klimoglav mafijašima koji su te doveli tu gde jesi. Zato bolje začepi i vuci se u brlog iz kojeg si potekao.

    1. Veoma si jako i svestrano obrazloženje dao Janoševiću, bedniče i neznalico. Sve drugo radi samo nemoj više da predstavljao Vlahe. Mi smo takvi, kakvi smo, crni smo do zla Boga, nemaš potrebe da nas ti još više ocrniš. Ti si jedna vlaška sramota i bruka i ništa više od toga.

  7. Da sam na mestu ovog Janoševića, odavno bih dao ostavku na sve političke funkcije i čak bih promdnio sredinu gde živim. Ne poznajem ga lično, ali vidim po komentarima i pričama, da ga ljudi samo pljuju. Mogao bih da razumem, da ga po neko ne podnosi, ali svi…

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker