IZRAEL UKIDA KOVID PROPUSNICE? “Nemaju medicinske ni epidemiološke logike i štete ekonomiji”

Izrael bi trebalo da ukine sistem zelenih propusnica, kazao je tamošnji ministar finansija Avigdor Liberman.

Screenshot/YouTube

On je to izjavio u utorak, odnosno na dan kada je zabeleženo rekordnih 65.259 slučajeva koronavirusa. Pretpostavlja se da je to zbog pojave omikron soja.

Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kovid propusnica koje se koriste u velikom broju država u Evropi, a njihovo uvođenje dovelo je do protesta u nekim zemljama.

Liberman je, kako javlja “Džerusalim Post”, o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati pošto su premijer Naftali Benet, ministar zdravlja Nican Horovic i on na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 miliona besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima.

“Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci”, napisao je Liberman na Tviteru.

“Ono čega ima jeste direktna šteta ekonomiji i dnevnom funkcionisanju, a zelene propusnice u isto vreme značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas”, dodao je on.

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu da dobiju samo vakcinisani građani, oni koji su preboleli kovid-19 ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test važi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnim mestima.

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi iako su vakcinisani ili su već jednom bili zaraženi naglo je porastao.

“Džerusalim post” ocenjuje da ako dođe do ove odluke, to će biti jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji u borbi protiv pandemije koronavirusa.

KLJUČNI IZRAELSKI ČLAN KRIZNOG ŠTABA, OČEKUJE BRZO UKIDANJE KOVID PROPUSNICA

Kirile Kohen, jedan od savetnika izraelske vlade za pitanje vakcinacije i šef katedre za imunologiju na univerzitetu Bar Ilan, u razgovoru za UnHerd izjavio da su kovid propusnice u vremenu dominacije omikrona postale “irelevantne” i da očekuje njihovo skoro ukidanje.

“Kada je reč o omikronu, ne vidimo praktično nikakvu razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako”, rekao je.

“Morate shvatiti da kovid propusnice, a to nije tajna, nisu uvedene da bi se sprečio prenos korona virusa. One su uvedene da bi primorale ljude da se vakcinišu. I ne bih sada hteo da pričam o političkim aspektima kovid propusnice, ali to je realnost”, rekao je Kohen.

(Tpknews.com/Jutarnji list)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker