ITALIJANI GLASALI: Vodi pokret Pet zvezdica, niko nema većinu (VIDEO)

Populistički pokret "Pet zvezdica" vodi na izborima u Italiji, ali neće imati dovoljno mandata da sam formira vladu, pokazale su izlazne ankete državne televizije RAI

U Italiji su juče održani parlamentarni izbori dok su predizbornu kampanju obeležile tenzije zbog migranata, rast popularnosti antisistemskog Pokreta pet zvezda, evroskepticizma i povratak Berluskonija.

Parlamentarni izbori u Italiji

Koalicija desnice i ekstremne desnice osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, ali je i dalje neizvesno ko će vladati u toj zemlji zone evra zbog čega počinje period nesigurnosti u Evropi.

Populistički Pokret pet zvezdica (M5S) sa svoje strane je saopštio da je postao prva stranka u Italiji sa osvojenih 28 do 32 odsto glasova. Prema procenama, očekuje ih između 195 i 235 mesta u parlamentu.

Forca Italija bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija osvojila je 14,2. Koalicija desnog centra, koju čine Berluskonijeva partija Liga za Sever, desničari Italijanska braća, dobila je 37,3 odsto, što znači da može da računa na oko 225-265 poslaničkih mesta od 630. Uprkos ovim rezultatima, desna koalicija nije osvojila većinu.

“Ovo je veliki uspeh za Ligu, to su istorijski rezultati. Počeli smo sa 4 procenta, a sada se procenjuje da ćemo dobiti oko 16 odsto. Svakako, pričaćemo sa našim saveznicima. Već imamo ideje i mirno gledamo u budućnost”, rekao je Đankralo Đorgeti, potpredsednik Lige za sever.

Koalicija levog centra predvođena Demokratskom partijom osvojila je 22,9 odsto i između 115 i 155 mesta.

Demokratska stranka Matea Rencija potvrdila je da je postigla loš rezultat na izborima na kojima je osvojila između 21 i 23,5 odsto glasova.

(Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker