DALI 25 MILIONA ZA BOLESNU DECU: Inicijativa “Za pravo na život” nezadovoljni odlukom Grada Požarevca

Inicijativa “Za pravo na život” održala je u petak konferenciju za štampu ispred zgrade gradske uprave Požarevac gde su izrazili nezadovoljstvo povodom gradske odluke o preusmeravanju dela gradskog budžeta republičkom budžetskom fondu za lečenje bolesne dece.

Predstavnici Inicijative “Za pravo na život”

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, na svom profilu na društvenim mrežama je objavio da je zaključkom veća obezbeđeno blizu 25 miliona dinara iz lokalnog budžeta kao podrška za lečenje dece od oboljenja, stanja ili povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, te da su se u skladu sa zakonom stekli uslovi da se sa Budžetskim fondom za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji zaključi ugovor, te da za to postoji tačno propisana regulativa u skladu sa zakonom. Takođe je predvideo da će i u narednim godinama Grad 1% budžeta preusmeravati na ovaj Fond.

Predstavnici ove Inicijative ne spore značaj ovog sistemskog rešenja problema lečenja u inostranstvu bolesti koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, međutim, Inicijativa je duboko nezadovoljna ovim rešenjem u ovom trenutku i u skladu sa okolnostima.

– Naša inicijativa i podneta peticija odnosi se na konkretnu decu, naše sugrađane koji su u nuždi i za koje su iznosi lečenja u inostranstvu preveliki za srpske prilike. Ovo nije odgovor na našu inicijativu i peticiju koju je za manje od dve nedelje podržalo više od 2500 građana, a potpisivanje je nastavljeno i bližimo se i broju od 3000 potpisa, već je šamar u lice i nama i svim sugrađanima koje je dirnula sudbina ove dece i porodicama kojima smo želeli da zajedno pružimo pomoć. Upućivanjem sredstava u budžetski fond vrši se prenos sredstava lokalnog budžeta republici, a da pritom ne postoje garancije da će ova deca, niti bilo koji naš sugrađanin ispuniti stroge uslove u strogom, birokratizovanom postupku ovog fonda, niti kada će ih ispuniti u uslovima izvanredne hitnosti – , istakli su predstavnici Inicijative.

Predstavnici Inicijative su izrazili duboko nezadovoljstvo odnosom neprijateljstva, otpora i nesaradnje gradskih vlasti u odnosu prema ovoj građanskoj inicijativi i sugrađanima koji su iskazali svoj stav i želje u pogledu neutrošenih sredstava lokalnog budžeta koji pripada svim građanima.

– Takođe izražavamo protest u pogledu nekonzistentnih poruka gradske vlasti koja je najpre iznela stav da nema zakonskih mogućnosti za donaciju, a nakon toga donela odluku o donaciji budžetskom fondu – , zaključi su predstavnici Inicijative “Za pravo na život”.

Predstavnici ove Inicijative ostaju pri zahtevu da se neutrošena sredstva iz 2020. godine preusmere deci iz peticije, te da se zaključak veća stavi van snage u delu koji se odnosi na njh. Takođe zahtevaju da Grad razmotri osnivanje lokalnog fonda za lečenje u inostranstvu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker