MUP POZIVA GRAĐANE: Bez posledica do 8. juna predajte i legalno oružje na čuvanje policiji

Povodom poziva za predaju neregistrovanog oružja i municije, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava građane da do 8. juna mogu predati i legalno oružje, koje im je ostalo u posedu posle smrti vlasnika.

Foto: MUP

Radi sprečavanja eventualne zloupotrebe ovog oružja, kako ističu, neophodno je da se oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika preda na čuvanje policiji do okončanja ostavinskog postupka i određivanja vlasnika.

“Napominjemo da građani, koji predaju policiji ovakvo oružje, treba da omoguće svoje podatke kako bi im se izdala potvrda o njegovom deponovanju i o tome obavestila Poreska uprava, kako preminulo lice više ne bi bilo poreski obveznik na oružje, jer je u pitanju legalno oružje koje je u evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova registrovano na preminulu osobu”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa zakonom, dodaje se, svaki građanin kod koga se ovo oružje nalazi u obavezi je da ga preda MUP-u na čuvanje do rešavanja pitanja vlasništva nad oružjem.

“Naglašavamo da građani koji predaju oružje, koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna ove godine”.

3 Komentari

  1. Ova priča je dosta neligična. Svako ko ima nelegalno oružje, kupio ga je mahom od nekog kriminalca. Niko od tih kupaca ne zna poreklo, niti gde je to oružje korišćeno. Ne verujem da policija ne bi istraživala poreklo oružja i da osoba koja ga je predala ne bi imala probleme, ako bi se utvrdilo da je iz tog oružja neko ubijen. Kada bih ja imao nelegalno oružje, radije bih ga rasklopio i u delovima bacio u Dunav, nego što bih ga predao policiji. Ako vlasnik takvog oružja ne otkrije od koga ga je kupio, imaće probleme sa policijom. Ako otkrije, imaće probleme sa kriminalnom grupom. Tako da čovek ne zna šta je gore.

    1. Ajde malo poverenja u državu. Do sada sam vraćao državi nelegalni municiju i to zavidnu količinu. Napravili zapisnik uzeli podatke koje ionako imaju i nikad niko više nije pitao za to. Spremam se za sličnu akciju da se rešim bede

      1. Vraćao si državi nelegalnu municiju, više puta?! Ako si je jednom vratio, zašto si ponovo kupovao? Ništa ne kažeš za oružje, koje koristi tu municiju. Da li si i njega vratio? Nije mi jasno, zašto je nekom oružje uopšte potrebno. Osim vojske i policije, koje ne spadaju u tu grupu, oružje imaju kriminalci, kao i plašljive i labilne osobe, kojima oružje uliva hrabrost. Lovci su poseban soj ljudi, koji idu kroz polja i šume i ubijaju životinje, kojih je i tako svakim danom sve manje i manje, jer im čovek oduzima prirodna staništa i truje ih pesticidima i herbicidima. Da se ne bi dešavale ovakve tragedije, oružje bi trebalo potpuno zabraniti, a ilegalno posedovanje kažnjavati kao što se kažnjava posedovanje droge. Pa, ko voli, neka izvoli.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker