AUSTRIJA PRELOMILA: Policijski čas se ukida za Božić i tokom novogodišnje noći

Austrijska vlada dogovorila je mere za predstojeće praznike i dozvoliće građanima više slobode, uz određena ograničenja, ali apeluje da se mere poštuju.

Foto: Pixabay

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, nakon razgovora sa predsednicima pokrajina, rekao je sinoć da je dogovoreno da se omogući 24. i 25. decembra proslava Božića sa do 10 osoba.

“Imajte u vidu da virus ne miruje ni za praznike”, upozorio je on.

Kurc je ukazao da od 26. decembra ponovo važe sve mere kao i do sada, a to su policijski čas od 20 časova do šest sati ujutro, ograničenje kontakata, odnosno privatni susreti su mogući, ali samo sa jednim domaćinstvom.

On je preneo da se i za Novu godinu, to jest 31. decembar privremeno van snage stavlja policijski čas, kako bi dva domaćinstva mogla zajedno dočekati 2021.

“To ograničenje od kontakta sa samo jednim domaćinstvom je važno kako bi sprečili žurke, jer bi one za Novu godinu bile katastrofa”, objasnio je on.

“Neke druge zemlje će se za praznike potpuno zaključati, neke će uvesti celodevni policijski čas. Mi pokušavamo da omogućimo što više slobode, ali uz apel građanima da se pridržavaju mera”, ukazao je Kurc.

Dodaje da je dogovoreno da pokrajine imaju mogućnost da uvedu obavezu nošenja maski i na otvorenom, na svim mestima gde se okupljaju veće mase ljudi, kao što su trgovinske ulice i slično.

Takođe se, prema njegovim rečima, uvodi obaveza nošenja maski na radnom mestu, svuda tamo gde nije moguće održati distancu od najmanje jednog metra.

Isto tako dogovoreno je sa pokrajinama drugi krug masovnog testiranja, i sledeća runda bude od 8. do 10. januara, a u Beču, pošto ima veći broj građana, od 8. do 17. januara.

Ponuda za besplatnim testiranjem, koje će se obavljati i dalje na dobrovoljnoj osnovi, važiće za sve građane.

Međutim, dodao je, vlada će definisati posebne profesije koje su u kontaktu sa više ljudi, kao što su nastavnici, pružaoci uslužnih delatnosti i drugi, koji će morati na svake dve nedelje da se testiraju.

Testiranje je važno, dodao je, jer se na početku godine može računati sa trećim talasom.

Takođe će biti definisani i posebno pogođeni regioni u kojima je rizik od infekcije viši, koji su u prošlosti morali biti stavljeni pod karantin, a sada će se širenje prekinuti testiranjem.

Kurc je kazao da je sprovedeno zaključavanje delovalo, i da dnevni broj novozaraženih opada, te je sada na nižem nivou nego u susedstvu, pa čak i od Nemačke.

Ali upozorava da je nivo i dalje previsok, da pandemija nije prošla i da predstoji teško vreme u januaru, februaru i martu.

Situacija u bolnicama, prema njegovim rečima, i dalje je teška jer se na intenzivnoj nezi nalazi više stotina kovid pacijenata.

“To morate imati u vidu iako mediji više ne prenose te slike”, upozorio je.

Što se vakcina tiče, rekao je da očekuje da do kraja godine EU odobri primenu prve vakcine.

Preneo je da je, s tim u vezi, zakazana sednica za 29. decembar.

“Neke zemlje, a tako i mi, smo insistirali da se deluje što manje birokratski. Studije su završene, naučna saznanja postoje, sada predstoji samo birokratski proces, i što je bude manje birokratski, kraći, brže će uslediti odobrenje. Očekujemo da će vakcina biti odobrena još ove godine“, objasnio je Kurc.

On je naglasio da će potom uslediti isporuka, pa vakcinacija najpre najrizičnijih grupa i medicinskog osoblja.

Kurc je kazao da računa da će u prvom kvartalu količine biti ograničene, da će u drugom kvartalu postojati mogućnost da se vakcinišu starije osobe, a onda šire stanovništvo.

“Cilj mora biti da što pre vakcinišemo starije osobe, jer time smanjujemo opasnost od oboljenja i povećanu smrtnost”, rekao je on.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker