MLADOST PROLAZNA, SPS VEČNA: U Požarevcu obeleženo 30 godina od osnivanja SPS

U Požarevcu je večeras održana svečanost povodom 30 godina od osnivanja SPS-a, a osim lidera socijalista Ivice Dačića, prisustvovali su i članovi stranke Branko Ružić, Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, kao i predsednik Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera SPS već 12 godina, Dragan Marković Palma.

Foto: Tanjug

Svečanost je počela horskim izvođenjem himne “Bože pravde” i Internacionale, a u ime domaćina za Braničevski okrug prvi se obratio potpredsednik SPS-a Branko Ružić, koji je pozdravio sve prisutne, a posebno Dačića, koji se danas vratio iz Kine, a koji je tom posetom pokazao veliku snagu, hrabrost i prijateljstvo sa našim partnerima i kineskim narodom.

Ružić je naveo da je u 30 prethodnih godina bila čast i privilegija biti socijalista i podsetio da je bilo teških trenutaka i prepreka, poručujući da oni koji zanemare prošlost nisu u stanju da grade budućnost.

Uvek smo delili sudbinu naroda i uvek smo za politiku koju smo vodili dobijali legitimitet nosilaca suverenosti ove zemlje, a to su građani Srbije, kazao je Ružić dodajući da im je nakon 5. oktobra bila namenjena sudbina nestanka, ali da su sproveli reforme, reafirmisali sve dobro iz devedesetih i pokazali spremnost da isprave greške kako bi izgradili bolju budućnost Srbije.

Kako je naveo, pod vođstvom Dačića od 2003. godine svi zajedno su vodili politiku i nisu dozvoljavali da politika vodi njih.
Na svakom važnom istorijskom raskršću donosili smo teške, ali dragocene i mudre političke odluke u interesu naših građana. Bili smo donosioci političke stabilnosti, to ćemo biti i dalje”, kazao je.

Ružić je naveo i da su oni otvorili vrata Srbiji ka EU, a da su zajedno sa Srpskom naprednom strankom omogućili napredak zemlje u socijalnoj, ekonomskoj, bezbednoj, spoljnopolitičkoj sferi.

Foto: Tanjug

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma čestitao je rođendan SPS-u, navodeći da ta stranka može da se pohvali i onim što je radila od njenog osnivanja, kao i onim od pre 20 i pre 10 godina, a pogotovu sa poslednjih sedam godina.

Predsednik stranke Ivica Dačić poručio je da je smisao postojanja SPS da brani državne i nacionalne interese Srbije i svoje ideje.

Dačić je naveo da su iza Slobodana Miloševića, osnivača SPS-a i predsednika SRJ, ostali Dejtonski sporazum, Republika Srpska, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, a današnja generacija treba da se bori da sačuva Srbiju u narednim teškim vremenima, izložena teškim pritiscima s kojima će biti suočena.

Istakao je da to ne mogu učiniti ukoliko ne budu jedinstveni i u svojim redovima, ali i sa svojim koalicionim partnerima – Jedinstvenom Srbijom, s kojom koalicija traje već 12 godina.

Od sledeće nedelje čekaju nas izbori, to što neki bojkotuju izbore ne znači da će oni biti laki. Na izborima mora da pobedi Srbija, sve drugo bi bilo loše za budućnost naše zemlje, rekao je Dačić.

Srbija nema alternativu, sve je relativno osim Srbije, a tu su negde i socijalisti, istakao je lider socijalista, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je na početku svog obraćanja obavestio sve da je zdrav, s obzirom da se danas vratio iz zvanične posete Kini, i dodao da je najvažnije od svega što je čuo u Kini, a to je da su ponosni što imaju takvog prijatelja kao što je Srbija koji u nevolji misli kako da pruži solidarnost i pomogne.

Kako kaže, Srbija jeste mala zemlja, ali je tom posetom pokazano da je velika.

Podsetio je da je Kina uvek bila uz Srbiju i dodao da je prilikom posete kazao da su Kinezi ostali u Beogradu i za vreme NATO bombardovanja 1999. i nisu se plašili bombi.

Stradali su zajedno s nama, kako da se mi onda plašimo virusa. Kina je na braniku ne samo svog naroda već celog sveta, zato je bila važna naša podrška, kazao je Dačić.

Dodao je da je preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, kao i da će njemu preneti pozdrave iz Kine i dogovor da kineski predsednik ponovo u septembru poseti Srbiju.

Navodeći da je SPS uoči predizborne kampanje podelio Srbiju na regione, Dačić je kazao da kada se odlučivalo gde će proslaviti 30 godina od osnivanja u Braničevskom okrugu, odmah kazao da će to biti u Požarevcu, u kome je sahranjen Slobodan Milošević.

Kakva bismo mi bila partija kada bismo se odricali našeg osnivača Slobodana Miloševića, istakao je lider SPS-a.

Dodao je da, međutim, socijalisti nemaju nameru da žive na račun prošlosti iz koje, kako kaže, treba da izvuku pouke i kazao da je Milošević pravio greške jer je vodio računa o državnim i nacionalnim interesima, dok su drugi finkcioneri SPS-a vodili računa samo o svojim interesima.

Iz prošlosti, kako je naveo Dačić, trebalo bi uzeti sve što je najbolje, jer njihova ideja može da traje samo ako se nadograđuje, ako prati korak sa vremenom.

Zato nismo danas ovde da bismo slavili prošlost, već da bismo uzeli najbolje iz nje kako bi Srbija bila bolja, istakao je Dačić.

Istakao je da je Srbija važnija od svega, a da je SPS “živela” u teško vreme, kada se, između ostalog raspadala i država, kada su Srbi koji su prema novim granicama ostali van svoje države bili i napadani, kada su i vojno Srbiju napali kako bi se saglasila da Kosovo postane nezavisno.

Nekome se može činiti da je SPS za sve kriva. Nažalost, 20 godina kasnije mnogi od tih problema su i dalje aktuelni, što pokazuje da je problem u tome što se vodila sistematska antisrpska politika s ciljem da se što više ugrozi nacionalni interesi Srbije, rekao je Dačić.

Ističući da je Srbija najvažnija, Dačić je kazao da kada se ide na izbore, bitno je odlučiti da li se glasa za zemlju ili njene neprijatelje.

Prema njegovim rečima, oni koji najavljuju bežanje sa izbora putem bojkota kažu da je Republika Srpsk genocidna tvorevina, da treba priznati nezavisno Kosovo, da je Srbija kriva za stanje u Crnoj Gori.

Kada sve to pogledate, vidite da je naša obaveza da učinimo sve da na ovim izborima pobedi Srbija, kazao je Dačić i dodao da je zato siguran u dobar rezultat SPS-a, kao i u to da će nakon izbora nastaviti koaliciju i dobru saradnju sa Aleksandrom Vučićem na odbrani nacionalnih i državnih interesa Srbije.

Izrazio je čvrstu podršku Vučiću kao predsedniku Srbije u odbrani države od svih pritisaka koji mogu da je ugroze, jer, kako kaže, u Srbiji ima mnogo političkih partija, ali Srbija je jedna i ostaće posle svih.

Sve ono što smo radili na odbrani naših nacionalnih interesa jeste nešto čime smo se mi predstavili našem narodu, ne znam šta je to potrebno da se objašnjava u predizbornoj kampanji da bi se videlo ko voli Srbiju i ko radi u njenom interesu, rekao je Dačić.

Mi smo uvek bili na strani Srbije, naglasio je Dačić i dodao da se SPS temelji na dva glavna stuba: nacionalni interes – Srbija, patriotizam i socijalna pravda, odnosno ravnopravnost svih građana.

Govoreći o važnosti žena u političkom životu, kazao je da su posle 5. oktobra 2000. godine u SPS-u ostali najjači, a da su među njima najčvršće, najhrabrije i najpostojanije bile žene.

Dačić je istakao da je jaka SPS veoma važna za političku stabilnost Srbije, te da garantuje očuvanje i kontinuitet socijalističkih ideja u zemlji.

Objasnio je da se današnja SPS ne zalaže za Staljinov socijalizam, već za socijalizam koji će pratiti moderne tokove, u kojem će biti realno da se svi školuju i leče bezbedno.

Navodeći da je veoma bitno kakav će rezultat SPS ostvariti na sledećim izborima, Dačić je kazao da će o tome narod odlučiti, a da je na njima da znaju šta narod misli i šta mu je potrebno.

Sve ćemo uraditi da Srbija bude razvijena zemlja, da ide ka EU, ali nećemo dozvoliti da išta ugrozi naš srpski nacionalni i državni interes. Sve ćemo uraditi za odbranu Srbije, naglasio je Dačić.

On je najavio je da će u nedelju 30 godina od osnivanja SPS biti obeleženo u Kraljevu, a da će centralna proslava biti 17. jula.

Rekao je da on može da se pohvali svojim predsednikom, a njegovim koalicionim partnerom, Ivicom Dačićem, koji je međunarodno priznat i koji je dobio orden od jedne od najmoćnijih država – Rusije, za prijateljstvo Srbije i Rusije.Orden mu je dao Vladimir Putin, a taj orden pripada svim građanima Srbije, jer Dačić to deli sa građanima jer sve što je radio, radio je upravo za građane, kazao je Marković.

Navodeći da je Dačić običan čovek, koji ponekada voli da rizikuje, Marković je podsetio da se lider SPS-a danas vratio iz Kine i dodao da ima politički, ali da nema zdravstveni imunitet.

Takođe, kako je rekao, Dačić je jedini političar iz celog sveta koji je otišao u zemlju u kojoj se pojavio korona virus.
Marković je pozvao sve građane Braničevskog okruga koji su otišli u inostranstvo da rade da se vrate u svoju zemlju i da ne budu “gastarbajteri”.

Srbija je najlepša država za život i sada, ali i ubuduće, a bez naše kolaicije nema napretka Srbije, kazao je Marković i dodao da je njihov zadatak da stvore uslove da ljudi, a posebno mladi ne odlazi u svet.

Nijedna partija ne postoji 30 godina, delile su se sve sem SPS-a. Mladost je prolazna, ali SPS je večna. Naša koalicija se neće boriti za funkcije i vlast, već za dobro svakog građanina, da se ne smanjuju penzije, ne otpuštaju radnici, ne odlaze ljudi… Borićemo se za bolju Srbiju, istakao je predsednik Jedinstvene Srbije.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. mnoge mladosti su zbog sps-a ostale u mraku. a koliko je vecan videcemo kad vam se po zaslugama bude sudilo…..jer vreme kada necete moci da potplatite i potkupite je veoma blizu

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker