IZDVOJENA SREDSTVA: Za obnovu i rekonstrukciju požarevačke bolnice 12 miliona evra!

Očekivana vrednost radova požarevačke bolnice, koju će u potpunosti pokriti Kancelarija za javna ulaganja iznosi oko 12 miliona evra, dok će kompletna izrada projekta koštati oko 50 miliona

Republika je budžetom za ovu godinu izdvojila značajna sredstva kako bi poboljšala zdravstvene usluge građanima Srbije. Tim novcem izgradiće se novi zdravstveni kapaciteti, ali i rekonstruisati, obnoviti i opremiti postojeći objekti.

Požarevačka Opšta bolnica

Među 200 i više objekata, za koliko je u 2018. godini predviđeno da se odvoje sredstva od strane Kancelarije za javna ulaganja RS, nalazi se i objekat požarevačke Opšte bolnice, koja je i okružna pošto leči pacijente sa čitavog Braničevskog okruga.

Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović kaže da je već je poznato da su iz istog izvora u ovoj godini dobijena sredstva za OŠ “Dositej Obradović“ i Dom zdravlja, ali novina je da će im se pridružiti i objekat bolnice i to u formi kompletne sanacije i rekonstrukcije.

– Žargonski rečeno, u pitanju su rekonstrukcije od temelja do krova. Kada govorimo o Opštoj bolnici u Požarevcu, protekle nedelje imali smo sastanak sa nadležnima u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima gde smo razmatrali naredne korake ovog projekta. Kako nam je tada kazao Đorđe Vuković iz Kancelarije, obaveza Grada Požarevca je da izradi projekte rekonstrukcije svih ovih objekata, uključujući i bolnice. U slučaju bolnice radiće se spoljno i unutrašnje uređenje i najverovatnije da ćemo ta dva uređenja projektom razdvojiti. – rekao je požarevački gradonačelnik.

Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović

Kada je reč o spoljnom uređenju, dobijeni su jasni indikatori šta projekat treba da sadrži a to je spoljna fasada, zamena stolarije, krov, interne saobraćajnice i spoljnu rasvetu. Vrednost projekta zavisiće od površine i trenutna situacija na tržištu predviđa da će koštati do 3 evra po metru kvadratnom.

Što se tiče unutrašnjeg uređenja, on podrazumeva projekat unutrašnjih instalacija, odnosno kanalizacija, elektro i vodovodna instalacija, zaštita od buke i sve srodne delove ovako kompleksnog projekta. Vrednost tog projekta bi trebalo da iznosi oko 20 evra po metru kvadratnom.

–Time dolazimo do računice da će projektovanje obe faze, i spoljašnjeg i unutrašnjeg uređenja bolnice, Grad trebalo da košta između 45 i 55 miliona dinara. Pored troškova izrade projekta i svih njegovih pripremnih radnji, Požarevac će snositi i organizovanje nadzora i praćenje realizacije. – napomenuo je Spasović

Očekivan period izrade projekata kreće se u rasponu od par meseci do godinu dana a razlog tome je činjenica da je u pitanju jedan od najzahtevnijih zadataka kada je projektovanje u pitanju.

Očekivana vrednost radova požarevačke bolnice, koju će u potpunosti pokriti Kancelarija za javna ulaganja iznosi oko 12 miliona evra.

Direktor bolnice u Požarevcu sa lekarima

Ovim projektom, bez nabavke bolničke opreme, rekonstruisaće se i obnoviti objekti strarog krila bolnice, kao i noviji deo koji je smešten iza nje, gde se nalaze odeljenja neurologije, psihijatrije, infektivno i kožno, dok novi deo, tzv „Markovo porodilište“ ovim projektom neće biti obuhvaćen.

Ipak, saznajemo, nastavak izgradnje novog dela požarevačke bolnice nastaviće se paralelno sa obnovom starog, preko projekta IPA fonda, koji je finansirao i završetak izgradnje prve faze, gde je smešteno urgentno i prijemno odelenje. Prema našim saznanjima u naredne tri godine realizovaće se i ovaj projekat sa sredstvima Evropske unije, većim delom, i lokalne samouprave, manjim, a sve u realizaciji sa Rumunskim partnerom. Za realizciju projekta grad je u ime predfinansiranja ove godine već izdvojio 43 miliona dinara, dok će ukupan iznos u periodu za tri godine lokalnu samoupravu koštati, oko, 700.000. evra.

– Što se tiče IPE obavezali smo se da ove godine obezbedimo 350.000 evra, naredne dvesta hiljada, a zadnje 150 hiljada. Za razliku od starog krila, novo krilo bolnice ne prestavlja samo infrastrukturne radove već i nabavku opreme i sredstava, i u pitanju je regionalni onkološki centar koji će direktno sarađivati sa Rumunijom i sa drugim regionima – otkrio nam je naš izvor iz lokalne samouprave planove vezane za nastavak izgradnje i opremanja novog krila Opšte bolnice. Prema njegovim rečima za tri godine Požarevac će imati kompletno sređenu bolnicu koja će biti u rangu bolje opremljenih u Srbiji.

Ulaz u novu bolnicu

Da bi se što pre počelo sa obnovom bolnice potrebno je što pre uraditi projekat, ali za njegovu izradu potrebna su značajna sredstva, rekordna za izradu nekog projekta u istoriji grada Požarevca. Prema rečima našeg sagovornika potrebna sredstva su ogromna i nisu budžetirana, ali da će sve biti u redu i da su na putu da nađu idealno rešenje za njegovu izradu. On smatra da i ostale opštine u Braničevskom okrugu treba finansijskidi da pomognu izradu projekta, pošto požarevačka bolnica leči pacijente sa čitavog okruga. Zbog toga, kontaktirali smo predsednike svih opština u okrugu, koji su, većinom, rekli da su oduševljeni planom o obnovi bolnice i da će u skladu, sa svojim mogućnostima, finansijjski pomoći izradu projekta, jer je to opšti interes pošto se i građani sa njihovih teritorija tu leče. – Moja opština na čijem sam čelu redovno pomaže Opštu bolnicu, tako ćemo, vrlo rado, pomoći i u izradi projekta, pošto se i naši građani tu leče a, i, dobar deo lekarskog kadra bolnice su iz Žagubičkog kraja. Šta više, sadašnji direktor bolnice, i direktor koga je zamenio su Žagubičani – rekao je Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubice.

Jedino nismo mogli da dobijemo komentar od predsednika Petrovca na Mlavi, druge opštine po veličini u okrugu, pošto se na naše pozive nije javljao, dok je prvi čovek najmanje opštine u okrugu, Jovan Lukić odbio da da komentar, rekavši, i pored predstavljanje novinara, da ne zna sa kim razgovara i da nije siguran da komentar traži pravi novinarn.

M.Veljković

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. za te pare iskoristiti onaj ogroman plac iza bolnice i napraviti novu bolnicu sa Heliodromom.Staru srusiti,od babe devojka ne moze da bude

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker