IAKO JE ZARAZA U USPONU: Počinju da rade frizeri, kozmetičari i teretane

Zanatlije su povukle nogu i njihovim radom prošle nedelje, počelo je odmrzavanje srpske ekonomije iako je zarazna bolest COVID-19 još uvek u usponu.

Foto: Privatna arhiva

Građevinska industrija je pozvana da krene punim kapacitetom, a za sutra je najavljen početak rada frizera, fitnes centara i pojedinih ugostitelja.

Početak rada frizerskih salona, salona lepote i teretana biće pod određenim uslovima koji su u skladu sa propisanim merama zaštite.

I zaposleni i posetioci će naime, morati da poštuju određena pravila, a biće i obavezno korišćenje zaštitne opreme.

Već danas se mogu videti najave o i objave na društvenim mrežama kozmetičara i frizera da počinju sa radom, da je zakazivanje unapred obavezno, ali mnogi su već uveli mere zaštite poput ugradnje pleksiglasa. To će biti zaštitni zid između mušterije i kozmetičara.

Dodatno, sređivanje noktiju, popularni manikir i pedikir radiće se još neko vreme ograničeno. Kako najavljuju vlasnici salona, dok traje vanredno stanje, a kako bi se izbegle gužve, rade se isključivo jednostavni nokti (minimalno izlivanje, bez ukrašavanja).

To je najavio Dr Predrag Kon najavljujući mere popuštanja, ali je jutros potvrdio i Dr Branimir Nestorović koji je za TV Prva izjavio da bi razmaku teretanama između vežbača i zaposlenog trebalo da bude 6 metara, a između vežbača dva metra.

Nestorović je rekao da se posle 1. maja očekuje otvaranje tržnih centara i postoji najava da će obdaništa biti otvorena oko 11. maja.

U međuvremenu, Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 doneo je Zaključak kojim se preporučuje svim privrednim subjektima da nastave sa radom punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga.

Preporuke se naročito odnose na privredne subjekte koji obavljaju proizvodnu delatnost.

ŠTA PRIVREDNICI TREBA DA RADE

Preventivne mere Kriznog štaba odnose se na organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije i podrazumevaju:

– Fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava.

– Obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom – hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom).

– Obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije.

– Obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica.

– Obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor.

– Često provetravanje svih prostorija.

– Redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija.

– U slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja – COVID ambulanti.

– Sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, odnosno proizvodnje, uz obezbeđivanje bezbednosti svih lica.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker