Požarevačko smeće niko neće

Požarevac je za urgentne komunalne potrebe iz budžeta izdvojio 77,5 miliona dinara. Neuspeo tender za odvoženje, te čišćenje “divljih” deponija.

Grad Požarevac je za rešavanje problema organizovanog odlaganja smeća i čišćenje nelegalnih deponija iz budžeta izdvojio 77,5 miliona dinara. U planu je da se smeće sa područja Požarevca prevozi i lageruje van grada – dok ne bude izgrađena deponija za teritoriju Braničevskog i Podunavskog kruga.

– Zbog sanacije i rekultivacije gradske deponije “Jeremijino polje”, odlučili smo da smeće odvozimo na jednu od regionalnih deponija u Srbiji – kaže gradonačelnik Bane Spasović, napominjući da je Gradska uprava još u avgustu raspisala javnu nabavku, ali nije pristigla nijedna prihvatljiva ponuda, pa će uskoro kompletan postupak biti ponovljen.

Konkretno, javna nabavka bila je raspoređena u dve partije i za obe se javila samo jedna beogradska firma, ali nije ispunjavala kadrovske i tehničke uslove.

Prva partija, vrednosti 62,5 miliona, odnosila se na prikupljanje i odvoženje oko 22.000 tona smeća van Požarevca – uz izgradnju transfer-stanica i reciklažnih dvorišta – pri čemu je neophodno da firma ponuđač ima svoju sanitarnu deponiju ili ugovor za korišćenje neke slične…

Druga partija – procenjena na 15 miliona – obuhvatala je čišćenje oko 8.000 tona smeća sa “divljih” deponija i neuređenih odlagališta, kojih u Požarevcu, procenjuje se, ima više od 30.

Inače, o deponiji za Braničevski i Podunavski okrug se naveliko priča još od 2005, ali ona do danas ne samo da nije izgrađena, već nije određena ni njena lokacija.

LOKACIJE

Kompletan otpad iz Požarevca se odnosi na deponiju “Jeremijino polje”, na Sopotu, koja se koristi od 1989, a sada je zrela za sanaciju… Druga deponija – “Gradske utrine” – zvanično je zatvorena za upotrebu, ali pojedinci na nju i dalje odlažu smeće.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker