NOVI HIT U AUSTRIJI! Žika Bomba iz Žagubice gradi nuklearna skloništa u slučaju smaka sveta!

Živojin Trifunović iz Žagubice, poznat po nadimku Žika Bomba, planira da napravi nuklearna skloništa koja bi štitila ljude od katastrofalnih događaja.

Foto: Privatna arhiva/Facebook

Novi hit na tržištu nekretnina poslednjih godina su skloništa u slučaju smaka sveta. Prodaja takvih bunkera koji bi štitili ljude od katastrofalnih događaja drastično je porasla. Dobra vest je da možemo da ih imamo uskoro i mi.

Žika je diplomirani menadžer koji već pet decenija živi u Austriji, gde ima u vlasništvu nekoliko građevinskih kompanija, a sada je rešio da zbog geo-političkih tenzija, pomogne sugrađanima tako što će im, po želji graditi nuklearna skloništa.

Pitali smo ga kako bi izgledala takva skloništa i koliko bi koštala:

“Na ideju sam došao još za vreme korone, i počeo sam pomalo da radim na tome, a sada, otkako je rat u Ukrajini, intezivnije sam u procesu. Došao sam do zaključka da nuklearna skloništa, odnosno uopšte skloništa, ne samo nuklearna nego i obična, ne postoje u privatnom sektoru. Dalje, analizirao sam da ni državna, atomska i druga, nisu više u funkcionalnom stanju, da su svi godinama zapušteni i nisu održavani. Uzmemo za primer grad Beč, pošto živim u Beču već 51 godinu, imali su atomska skloništa, od svetskog rata, podrume…, međutim, tokom gradnje metroa, sve je uništeno, ili skoro sve. Kako se ja bavim građevinom, izgradnjom kuća i tako dalje, posao nam je opao za 95%, i sada tražim drugi izvor za poslovanje. Tako sam i došao na ovu ideju, a verujem da je interesantno i za narod, jer često čujemo “evo rata, evo udar” i tako dalje”, priča Žika.

Žika kaže da već ima zainteresovanih da uđu u ovaj projekat.

“Imamo tri klijenata, jedan projekat smo već predali za dozvolu, nalazi se u blizini Beča, na privatnom zemljištu. Klijent je želeo da mu izgradimo da ima sklonište za porodicu, za šest osoba. Takođe, imamo jedan drugi projekat, dvojica komšija žele da grade jedan pored drugog. U slučaju da nešto bude, žele da dve porodice budu blizu, a i da tako smanje troškove”, kaže Žika.

Žika priča i da već razmišljaju kako bi opremili bunkere.

“Najbitniji su filteri vazduha za slučaj napada nuklearnim, biološkim ili hemijskim oružjem. Zatim kreveti, tuševi, toaleti, struja, agregati, baterije”… priča on.

Njegovi bunkeri bi bili od 9 do 30 kvadrata, u zavisnosti od želje klijenata, a napominje da su predviđeni za život od 7 do 14 dana bez izlaska van.

Pitali smo ga i da li planira nešto slično u Srbiji:

“U Srbiji verovatno ima nekih skloništa, i ne verujem da preti opasnost od rata, ali zašto da ne napravimo nešto da imamo gde da se sklonimo. I činjenica je da niko od privatnih lica nije o tome mnogo razmišljao.

Koliko koštaju bunkeri budućnosti?

Na pitanje koliko bi takva skloništa koštala, Žika je odgovorio da sve zavisi od veličine i od opreme.

“Oprema je dosta skupa. Ukoliko uzmemo primer bunkera od devet kvadrata, koji je za dve osobe, koji ima ventilacioni šaht, koji ima izlaz u slučaju evakuacije, i na primer, da se ugradi suvi toalet. Zatim, na primer, išlo bi tu dva kreveta, ili jedan veći, dve stolice, stol nešto za pripremanje hrane, konzerve, flaširana voda…. Sa našim mašinama, procena je od 37 do 39.000 evra”, rekao je Žika za naš portal.

(Tpknews.com/Biznis)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Ovaj je luđi nego što sam mislio. Inače, Žika je dobar prijatelj Safeta Pavlovića iz Žagubice i ljubitelj lika i (ne)dela Aleksandra Vučića.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker