“Gvardija” iz Požarevca oduševila publiku u Beču

Državni ansambl simfonijskog orkestra sa solistima kulturnog centra iz Požarevca, “Gvardija”, oduševio je koncertom bečku publiku.

Foto: Promo

Bečko udruženje “A:kultura” sinoć je organizovalo svoj tradicionalni godišnji koncert “3 Noći”, a ovaj put specijalni gost bila je “Gvardija” iz Požarevca.

Orkestar “Gvardija” sledbenik je “Knjaževsko-serbske bande”, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu u okviru Prve gardijske jedinice osnovane na Ðurđevdan 1830. godine.

Orkestar je bio pretežno duvački i izvodio je vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku koju “Gvardija” danas nastoji da očuva u programu svojih koncerata.

Grad Požarevac je u avgustu 2016. godine povodom „Ljubičevskih konjičkih igara“ stao iza ideje profesorke violine Teodore Dimitrijević o reaktivaciji „Gvardije“ posle skoro dva veka od njenog osnivanja nakon čega su usledili njeni prvi koncerti u sastavu simfonijskog orkestra i manjih sastava, kao i plan daljeg funkcionisanja orkestra pri “Centru za kulturu Požarevac” zvanično od januara 2017. godine.

Danas ova garda mladih i perspektivnih umetnika broji preko 50 članova od kojih su većina profesori škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac” u Požarevcu, njeni najperspektivniji đaci i najbolji muzičari iz cele Srbije.

Program koji izvodi na koncertima, a tako je bilo i u Beču, je šarolik po pitanju žanrova i sadrži popularna dela klasične muzike, filmske muzike, tradicionalne srpske muzike, marševe, valcere i slično.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker