GODINA JE PROŠLA: Još nije utvrđeno ko je kriv za utapanje braće na Srebrnom Jezeru

Godina je protekla od tragedije u kojoj su na Srebrnom jezeru nastradali braća Nikola (13) i Stefan (14) Petrović iz sela Trska kod Rače.

Braća Stefan i Nikola iz sela Trska kod Rače utopila su se u Srebrnom jezeru 11. septembra 2016. godine, popodne, dok su se vozili na pedalini, na kojoj su bili sa još četiri svoja druga. U jednom trenutku, Stefan je pao u vodu, pa je brat skočio za njim da mu pomogne, ali su ubrzo obojica potonula, jer su bili neplivači.

Njihova tela pronađena su 12. septembra 2016. godine, popodne i predata roditeljima radi sahrane, bez obavljanja obdukcije, jer se smatralo da ona nije potrebna, pošto je bilo nesumnjivo da je smrt nastupila zbog utapanja u jezeru.

Dvoje dece nema. A izjave koje su sakupljane posle nesreće su različite. Neko je rekao da su direktor i trener sedeli u kafiću dok su deca vozila pedaline, drugi da su bili na nasipu, treći da su bili na obali.

Otac je tada ispričao da se sa Stefanom čuo poslednji put tog crnog 11. septembra u 11.30.

Porodica Petrović / Foto: N. Radišić

– Rekao mi je da su završili utakmicu, da idu do jezera da popiju po piće i da dolaze. Otišao sam u selo, da radim, i posle dva sata sam dobio poruku na mobilni sa nepoznatog broja. Zvao sam, i onda su mi rekli da su Stefan i Nikola nestali. Ukratko mi je objašnjeno da su iznajmili pedalinu. I rekli su mi da su se deca najverovatnije podavila. Već u 15.30 sam bio tamo… – ispričao je Aleksandar.

On je tada dodao da mu je jedan od svedoka rekao da su deca iznajmila pedaline.

– Četvorica plavu, a šestorica crvenu. Objasnio je da su otišli daleko, na sredinu jezera. Moja dva sina su bila u crvenoj pedalini. Stefan je vozio, a mlađi je sedeo sa strane. Nikola se okliznuo, pao u vodu, a Stefan je onda skinuo majicu, pantalone, i skočio za njim. Niko nije znao da pliva. Nisu imali ni pojaseve – rekao je tada Aleksandar, neutešni otac.

U porodici Petrovića, od troje dece, sada je ostala jedino Sara, Nikolina sestra bliznakinja.

Zbog ove nezapamćene tragedije podignuta je optužnica protiv Zorana Jovanovića, direktora škole “Karađorđe” u Rači koju su Stefan i Nikola pohađali, trenera kluba Mladena Glišića, kao i protiv bračnog para iz Niša, Dragana i Milenake Stanković, koji su na Srebrnom jezeru iznajmili pedaline maloletnicima. Sudskog epiloga još uvek nema.

Majka stradalih dečaka rekla je da joj je odlazak na suđenja jako mučan.

– Pravni sistem je takav da za decu niko ne odgovara. Ne mogu da verujem da suđenje traje godinu dana i sve vreme tapka u mestu. A još više ne mogu da verujem o čemu ti ljudi pričaju na suđenjima. Raspravljaju o pedalinama, da li su bile ispravne, da li su na njima bili zaštitni prsluci, da li se jezero vidi sa parkinga… Meni to nije važno. Važni su mi ugašeni životi moje dece i to ko ih je pustio na tu pedalinu – rekla je očajno Sanja.

Ona je dodala da se optuženi na suđenju brane da je na pedalini bilo zaštitnih prsluka.

Majka stradalih dečaka

– Deca su ispričala da to nije tačno i da ih niko nije pitao da li uopšte znaju da plivaju – rekla je ona i dodala:

“Nikome ne može da bude gore nego nama. Svakog jutra se budimo i svake noći ležemo sa istim bolom. Ovih godinu dana mi ni ne živimo, mi preživljavamo. Utehe nema. Da ih barem osude, pa makar i na godinu dana, bilo bi mi možda malo lakše da bar nešto i u njihovo ime urade”.

Do sada nema utehe za porodicu Petrović, niti može da je bude. Sudskog epiloga nema, jer još uvek nije utvrđeno ko je kriv za njihovo utapanje. Direktor škole koji je decu vodio, vlasnik pedalina koji je maloletnicima dao da ih voze po jezeru, su i dalje na slobodi, živi i zdravi.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker