PRODEFILOVALI LEPOTANI: Održana prva “Fijakerijada“ u Sirakovu

Na prvoj “Fijakerijadi“ u selu Sirakovu kod Velikog Gradišta okupili su se, u subotu 18. maja, ljubitelji konja i fijakera.

Foto: Screenshot/youtube Sat TV

Meštanin Sirakova, Miodrag Veljković, prijateljima poznatiji kao Mida Pilak, ostvario je svoj dugogodišnji san i u selo, pored lokalnih, doveo uzgajivače iz okolnih mesta i nadalje, sve do Banata.

Konja je bilo raznih, od “domaćih“ do čistokrvnih lipicanera, vranaca, dorata, čilaša…, a fijakeri “udešeni“ kako to tradicija nalaže. Ponosni lepotani prodefilovali su centrom sela, ponosili su se i vlasnici, a posetioci uživali u nesvakidašnjem događaju i pratećem programu.

Opština Veliko Gradište pružila je podršku manifestaciji, ujedno i prvoj u ovom selu, a zamenik predsednika, Slađan Marković, pozdravio inicijativu i entuzijazam domaćina i potvrdio pomoć lokalne samouprave pri narednoj organizaciji “Fijakerijade“.

Foto: Screenshot/youtube Sat TV

Organizator je fijakeristima dodelio pehare i priznanja u znak zahvalnosti “za učešće i pokazanu ljubav prema najplemenitijoj životinji – konju“.

“Ovo je moja prva organizacija, možda je bilo propusta, ali zato ćemo u drugoj to da popravimo. Apelujem na mlade ljude i moje penzionere da nam se priključe, da iduće godine pravimo u većem broju i da se tradicija, koja je bila napuštena, nastavi u budućnosti. Ja sam odavno voleo konje i fijakere i imao sam volju da „isteram želju“, a konje i fijaker imam pet-šest godina. I ja sam bio na ovakvim manifestacijama kod svojih kolega, a to ćemo nastaviti i ubuduće“, želja je domaćina Mide Pilaka.

Foto: Screenshot/youtube Sat TV

Svoje razigrane, plemenite ljubimce i kićene fijakere poterali su Sirakovom Ivan Avramović iz Drugovaca kod Smedereva, Goran Petrović iz Trnjana, Toplica Ivanović iz Kobilja, Saša Veljković iz Lučice, Srećko Stepić i Nikola Dragomirović iz Boževca, Nikola Đurđev iz Bavaništa, Dragomir Jeremijić i Dragi Milošević iz Smoljinca, i Nenad Živković iz Kasidola.

Bila je to još jedna potvrda da konjarstvo, bez obzira na trud i cenu, nije napušteno, ali i da i konji i fijakeri bude nostalgiju za nekim, dobrim starim vremenima.

(Tpknews.com/SOVG)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close