NAKON 12 GODINA SLOBODNOG KRETANJA: EU ponovo uvodi vize za građane Srbije?

Interna dokumenta Evropske unije pokazuju da se Srbija nalazi na listi 10 najproblematičnijih zemalja kada je reč o poštovanju bezviznog režima unutar EU, zbog čega se u Briselu trenutno vodi rasprava o ponovnom uvođenju viza za građane Srbije.

Stručnjaci gaje nadu da je vest o mogućem povlačenju viza Srbiji samo upozorenje, ali da bi mogao da bude uveden neki sistem registracije za ulazak u EU, ukoliko se negativni trend kršenja pravila putovanja nastavi.

Portal EUObserver objavio je da su nezakonit boravak i neosnovani zahtevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju.

Prema internom dokumentu EU, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima izgledna opcija.

Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

„Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe“, navodi briselski portal.

Sagovornici smatraju da u ovom trenutku nije realno da budu ukinute vize građanima Srbije, ali ističu da je reč o ozbiljnom upozorenju.

Ukoliko se nastavi ovakav trend u narednom periodu postoji mogućnost da EU uvede nekakav sistem registracije za ulazak u Uniju, kao što postoji za ulazak u SAD.

Da li će to biti samo po principu odobravanja registracije ili samo da morate da imate tu registraciju, to je sad već drugo pitanje. Gotovo je sigurno da će u narednom periodu, od nekoliko godina, biti malo zaoštrena ta politika slobodnog putovanja, jer je dosta ljudi zloupotrebljava.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Ništa bolje se nije ni moglo očekivati od evropske unije. Valjda će ovaj narod konačno da shvati da se dosta ponižavao i puzeo ispred Evrope zarad lažnog obećanja o ulasku u evropsku uniju. Čista laž naših vrlih političara ali evo istina se polako pojavljuje. Uvodjenjem viza jasno su nam stavili do znanja koliko nas cene. Bolje da smo kičmu držali pravo nego povijenu.

  2. Vidite nije ni to dovoljno, treba izolovati Srbe iz Srbije bar narednih 50 godina dok (ne)Srbima dati pravo ulaska u EU. Srbi su barbarski narod.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker