Etno-izložba Narodnog muzeja u Požarevcu

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, otvorena je etno izložba Narodnog muzeja, pod nazivom “Sedam milenijuma trajanja”.

Na izložbi su predstavljene srpske pregače, a njen autor je etnolog Danica Đokić. Prema njenim rečima, pregače spadaju u najlepši deo tradicionalne odeće našeg podneblja, koji se ukrašavao sa posebnom pažnjom i čije se trajanje može se pratiti od vremena vinčanske kulture, 5.000 godina pre nove ere, pa sve do danas.

– Prikazi  na figurinama pronađenim na lokalitetu Minine vode u Požarevcu i lokalitetu Belovode kod Petrovca, nedvosmisleno ukazuju da se radi o prednjoj i zadnjoj pregači, koje su se do početka 20. veka nosile u pojedinim oblastima Braničevskog regiona – kazala je na otvaranju izložbe Danica Đokić.

Ona je istakla da je najlepši primerak praistorijske pregače predstavljen na Kličevačkom idolu, statui iz 12. veka pre nove ere, koja je pronađena u naselju Kličevac kod Požarevca.

– Na njemu se posebno ističe prednja pregača sa resama, ukrašena geometrijskim ornamentima. Istovetan tip pregače ostao je očuvan kao deo vlaške nošnje na području Mlave, Homolja i Zvižda – kazala je Đokić.

Izložbeni eksponati predstavljeni u Gradskoj galeriji, deo su etnološke zbirke požarevačkog Narodnog muzeja.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker