IZMENE ZAKONA: Robija do 12 meseci – kod kuće

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, prema kojima će se sve kazne do godinu dana zatvora ubuduće služiti kod kuće.

Takođe, predviđeno je da osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odeljenju zavoda mogu biti upućeni na rad izvan ovih ustanova. Ovim izmenama proširuje se nadležnost sudije za izvršenje krivičnih sankcija, a sve u cilju usaglašavanja mera koje su predviđene Akcionim planom za poglavlje 23.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija naglašavaju da sastavni deo pravosudne reforme čini i penološki sistem, koji se temelji na modernoj evropskoj praksi i što uspešnijoj integraciji osuđenika u društvenu zajednicu.

Kad je reč o služenju kućnog zatvora, sudija donosi odluku da li će se kazna izdržavati uz primenu mere elektronskog nadzora ili bez nje. Takođe, njegova nadležnost od sada će biti i u vezi sa odlukom o radnom angažovanju osuđenika van zavoda, ako za to postoje uslovi, a krivično delo zbog kojeg je osuđen nije u vezi sa tim poslovima.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker