KRČKAĆE SE GRADIŠTANAC: 13. Pasuljijada na obali plavog Dunava uz koncert Snežane Babić Sneki!

Tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada, trinaesti put po redu, organizovaće se ove godine 11. avgusta, u gradskom parku, na samoj obali plavog Dunava.

Gradištanac, najpoznatiji pasulj u našoj zemlji, iako ga je teško naći, okupi u Velikom Gradištu svake godine veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u ovoj manifestaciji.

U 9 časova ujutru, izabraće se najlepša bašta i balkon grada. Komisija cele nedelje obilazi dvorišta naših sugrađana, ocenjuje angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta biće fotografisana, a fotografije će biti izložene u gradskom parku na velikim panoima. Najuspešniji će biti javno pohvaljeni i nagrađeni simboličnim poklonima.

U gradskom parku u 15 časova, komesar takmičenja daće pištaljkom znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca. Propozicije su jasne, Turistička organizacija obezbeđuje drva za vatru, kuva se čist Gradištanac, u predhodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je na umešnosti kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici će srediti svoje štandove, koje će svaka ekipa brižno urediti, najbolje što ume. Štandovi će biti u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljivaće se za najuređeniju kuhinju. Ekipe nekoliko dana ranije smišljaju jedinstvena, šaljiva imena a nagrađuje se najoriginalniji naziv. Kada se upali vatra, i pasulj stavi na krčkanje, oko kotlića vlada vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljuje se za najveseliji kotlić.

U isto vreme, u gradskom parku, krčkaće se pasulj kome se svi posetioci najviše raduju, zato što će ovaj pasulj moći da degustiraju besplatno. Pasulj za degustaciju kuva Vojska Srbije garnizon iz Požarevca.

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, komesar takmičenja pištaljkom će dati znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa daće volonterima uzorak u pripremljenim činijama, i izvući će broj pod kojim će njihov pasulj otići na žiriranje. U stručnom žiriju će se nalaziti eminentni ugostitelji i ocenjivaće izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Žiriranje uvek traje nekoliko sati, a broj najuspešnije ekipe pročitaće se na velikoj sceni u toku večernjeg koncerta na velikoj bini.

Od 17 do 20 časova, u gradskom parku „Bikica kikica“ iscrtavaće lica naših najmlađih sugrađana.

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, od 21 čas počeće veliki narodni koncert na kome će nastupiti Nemanja Kujundžić i Snežana Babić Sneki.

Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.

TOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker