DVA MESECA OD NESTANKA MALE DANKE: Tela nema, MUP ćuti o ubistvu u policijskoj stanici, a dokazi se krune

Navršava se dva meseca otkako je dvogodišnja devojčica Danka Ilić iz Bora nestala u Banjskom polju, a informacije o njoj gotovo da nema.

Foto: Tanjug

Policija i tužilaštvo veruju da je ubijena, a za taj zločin sumnjiče Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, radnike JKP “Vodovod” koji se nalaze u pritvoru. Brat Dejana Dragijevića, Dalibor, koji se sumnjičio da im je pomogao da sakriju telo, sudeći po obdukcionom nalazu, ubijen je, istraga nestanka i ubistva deteta je time kompromitovana, Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova navodno ispituje okolnosti ovog događaja, a o detetu gotovo da više niko i ne govori. Ovo su pitanja na koja javnost i dalje nema odgovore.

Najnovije informacije o slučaju Danke Ilić (2), istrazi nestanka, a sada i ubistva, tiču se osumnjičenih za ovaj zločin Dalibora Dragijevića i Srđana Jankovića. Kako je za Nova.rs rečeno iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, nakon psihijatrijskog veštačenja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, ocenjeno je da su obojica uračunljiva, piše Nova.rs.

Paralelno sa tim, javnost je proteklih dana ostala šokirana informacijom koja je ekskluzivno objavljena, da se nijedan od DNK tragova izuzetih sa automobila osumnjičenih kojim su je, prema sopstvenom priznanju, udarili kobnog dana, ne odgovara biološkom tragu devojčice. To praktično znači da je jedina stvar zbog koje Dragijevića i Jankovića i dalje drže u pritvoru – njihovo priznanje ovog zločina.

Oni su, podestimo, ispričali da su kobnog dana radili u Banjskom polju, da su devojčicu udarili automobilom ali umesto da joj pruže pomoć, oni su je ubacili u vozilo i uputili se ka obližnjoj deponiji, gde su se otarasili njenog tela. Potom je nekoliko dana kasnije Dragijević ponovo došao na tu deponiju i telo premestio na novu lokaciju. Policija je sumnjala da su mu u tome pomogli brat Dalibor i otac Rade, koji su u međuvremenu privedeni ali niko od njih do dana nije dao tačnu lokaciju tela. Zbog čega bi neko priznao tako gnusan zločin, a odlučio da sakrije gde se telo nalazi, jedno je od pitanja koja su ostala da vise u vazduhu.

Međutim, Dalibor Dragijević je preminuo u Policijskoj stanici u Boru, a policija je saopštila da mu je naglo pozlilo. Kada su stigli rezultati obdukcije, otkriveno je da je MUP slagao – Dalibor Dragijević je preminuo nasilnom smrću, prepostavlja se usled batinjanja u policijskoj stanici. Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon ovoga se više nije oglašavalo. Neformalne informacije do kojih se došlo ukazuju na to da je Sektor unutrašnje kontrole poslao svoju ekipu u Bor kako bi istražili ovaj slučaj, dok je sam predmet premešten u Više javno tužilaštvo u Nišu ali do danas ništa konkretno nije urađeno, makar prema onome što se zvanično saopštava javnosti.

U međuvremenu, javnost je ostala uskraćena za brojna pitanja.

Ono najvažnije je svakako gde se nalazi dvogodišnja devojčica Danka Ilić. Imajući u vidu da su policijske jedinice, vatrogasci spasioci i drugi timovi pretražili svaki pedalj borskog kraja, prečešljali deponije, bunare, kuće, dvorišta, podzemne sisteme, Lazarevu pećinu, groblja i sva druga mesta na kojima se moglo kriti telo male Danke, pitanje je kako je moguće da na terenu nije pronađen nijedan trag koji su ostavili radnici JKP “Vodovod”.

Reč je o starijim muškarcima čija se imena ne nalaze u policijskoj evidenciji, nisu ranije hapšeni zbog teških krivičnih dela, tako da nikakvog kriminalnog iskustva nisu imali da bi se moglo pretpostaviti da su izvršili “savršen zločin” koji policija ne može da reši.

Pored toga, važno je reći da je intenzitet potrage sa protokom vremena smanjivan, što je uobičajena policijska praksa, tako da na terenu trenutno niko ne traga za novim tragovima ili nas makar MUP više ne obaveštava o tome.

Ne treba zaboraviti ni da je u danima kada je potraga za devojčicom bila u jeku, dok se verovalo da je živa, policajci su bili na svakom prilazu Banjskom polju, a pretresali su detaljno svaki automobil koji je ulazio i izlazio iz sela. Zbog toga je malo verovatno da su radnici JKP “Vodovod” uspeli pored toliko policije da neopaženo iznesu telo iz sela.

Sada već bivši ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić saopštio je ranije da su dvojica osumnjičenih pali na poligrafskom testiranju već drugog dana potrage. Međutim, nisu tada uhapšeni, već nekoliko dana kasnije, a u vazduhu je ostalo da visi pitanje zbog čega su dva tako važna lica za istragu, pušteni da se slobodno šetaju i čak učestvuju u potrazi za devojčicom.

Tako je ostala sumnja da možda, ukoliko je zvanična verzija događaja u Banjskom polju uopšte tačna, osumnjičeni za ubistvo ne bi imali vremena da telo premeste na novu lokaciju, ono bi bilo pronađeno na deponiji na Starom banjskom putu i slučaj bi, makar sa pravne strane, dobio svoj epilog.

Osim što je policiji potrebno više od dva meseca da rasvetli gde se nalazi telo devojčice, da razmrsi zločin koji su, prema njihovim sumnjama, zamrsili radnici JKP “Vodovod”, pitanje je zbog čega policija od 7. aprila, kada je Dragijević ubijen u stanici, nije uhapsila osumnjičene za njegovo ubistvo jer dok njihove kolege iz SUK-a istražuju šta se dogodilo u stanici, moguće je da kancelariju dele sa ubicama.

Ne treba zaboraviti ni da se biološki tragovi koji su izuzeti iz službenog automobila JKP “Vodovod” kojim je devojčica navodno udarena, a potom prevezena do deponije, ne podudaraju sa biološkim tragovima Danke Ilić. Kako je moguće da do sada nije pronađen nijedan trag koji vezuje automobil i Danku Ilić, nije poznato. Imajući u vidu te nove okolnosti, ono što osumnjičene Jankovića i Dragijevića “drži” iza rešetaka jeste njihovo priznanje da su izvršili ovo krivično delo. Samim tim opravdan je strah da će obojica u jednom trenutku tvrditi da je priznanje iznuđeno i pitanje je šta će se dogoditi sa predmetom.

(Tpknews.com/Nova.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker