Delegacija EU posetila vodoizvorište na Srebrnom jezeru (FOTO)

Članovi Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA), posetili su, tokom svog boravka u Srbiji, 02. marta, u okviru programa posvećenog projektima koji su u Republici Srbiji realizovani uz finansijsku podršku pristupnih IPA fondova, opštinu Veliko Gradište gde je izgrađen najmoderniji sistem za vodosnabdevanje turističkog kompleksa Srebrno jezero i okolnih naselja.

Na Srebrnom jezeru delegaciju su dočekali predsednik opštine, Dragan Milić, i koordinator Austrijske razvojne agencije – ADA u Srbiji, Klaus Koper (Klaus Kapper).

Kako je većina članova COELA po prvi put u Republici Srbiji, ova poseta bila je izuzetna prilika da se upoznaju i sa našim turističkim potencijalima i gastronomijom te kulturnim znamenitostima ovog kraja. Gosti su dočekani na tradicionalan način, uz srpsku pogaču i so, a pored osveženja poslužena je i izvrsna srpska rakija, dunjevača i šljivovica.

Zahvalivši gostima na ovoj izuzento značajnoj poseti, predsednik opštine je izrazio zadovoljstvo njihovim interesovanjem za naš region i upoznao ih sa projektom  sistema za vodosnabdevanje, vrednosti 4,5 miliona evra, ključnog za razvoj turizma i privlačenje novih invesiticija. Osvrnuvši se i na Golubačku tvrđavu, finansiranu istim projektom, čiji je obilazak takođe planiran ovom posetom, on je istakao da opština nastoji da uveže regionalnu turističku ponudu kako bi gostima ponudila što kvalitetniju uslugu.

Prisutnima se obratio i gospodin Klaus Koper koji je ovom prilikom istakao odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom i predstavio detalje projekta koji je finansirala Evropska unija, a implementirala Austrijska razvojna agencija, kroz program „Socio-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ (SEDDSR), a koji će ujedno omogućiti i dodatno zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Gospodin Fabian Psaila, predstavnik Malte koja predsedava Savetu Evropske unije i na čiji je predlog dogovorena poseta Republici Srbiji, zahvalio se domaćinima u ime članova Radne grupe.

Sa tehničkim detaljima sistema vodosnabdevanja delegaciju je, prilikom razgledanja objekta, upoznao Srđan Radović, menadžer projekta. Ovaj infrastrukturni projekat predstavlja deo genaralnog projekta vodosnabdevanja opštine Veliko Gradište i prvu fazu rešavanja problema vodosnabdevanja na teritoriji opštine Veliko Gradište, uključujući i seoska naselja.

Krajnju korist od ovog projekta imaće 25.000 ljudi. Značajno je da će magistralnim potisnim cevovodom, od autokampa do Konglavice, i rezervoarom na Kongavici, u završnom delu druge etape generalnog projekta, voda biti dostupna naseljima u podnožju Konglavice koja nisu priključena na vodovodnu mrežu.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker