TIHO I SKROMNO: Otkrivena nadgrobna bista Mirjane Marković u Požarevcu

Otkrivanjem nadgrobne biste u Nemanjinoj 41 u Požarevcu, obeleženo je šest meseci od smrti Mirjane Marković (1942-2019), supruge bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića (1941-2006), koja je preminula u Moskvi 14. aprila ove godine.

Otkrivanje biste Mirjane Marković

Nadgrobna bista je postavljen pored Miloševićeve biste, na zajedničkoj grobnici u koju je 20. aprila položena urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković.

Bista je napravljena od belog mermera i na njoj je izrađen i cvet u kosi, koji je bio zaštitni znak nekadašnje predsednice JUL-a. Na postamentu biste, osim datuma rođenja i smrti Mirjane Marković, uklesano je – “Rođena u partizanima, umrla u izgnanstvu”, a ispod su imena njene dece, Marije i Marka.

Na pomenu i otkrivanju biste nije prisustvovao niko od članova Mirjanine porodice. Takođe, nije prisustvovao niko ni od političkih funkcionera, iako su neki od njih bili najavljeni, na čelu sa počasnim predsednikom SPS-a Milutinom Mrkonjićem. Među prisutnima nije bilo nikog ni iz redova lokalnih političkih partija. Od ličnosti poznatih široj javnosti, prisustvovala je samo novinarka Ljiljana Milanović, supruga nekadašnjeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića.

Promocija knjige Mirjane Marković „Destierrada e imperdida“ – “Prognana i neizgubljena”

Pre otkrivanja biste, u susednom dvorištu – u Kući Dobrnjčevih, održana je promocija knjige Mirjane Marković „Destierrada e imperdida“ – “Prognana i neizgubljena”, za koji je predgovor napisala njena ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, a pogovor njen sin, Marko Milošević, koji se od 2000. godine nalazi u Rusiji.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close