TIHO I SKROMNO: Otkrivena nadgrobna bista Mirjane Marković u Požarevcu

Otkrivanjem nadgrobne biste u Nemanjinoj 41 u Požarevcu, obeleženo je šest meseci od smrti Mirjane Marković (1942-2019), supruge bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića (1941-2006), koja je preminula u Moskvi 14. aprila ove godine.

Otkrivanje biste Mirjane Marković

Nadgrobna bista je postavljen pored Miloševićeve biste, na zajedničkoj grobnici u koju je 20. aprila položena urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković.

Bista je napravljena od belog mermera i na njoj je izrađen i cvet u kosi, koji je bio zaštitni znak nekadašnje predsednice JUL-a. Na postamentu biste, osim datuma rođenja i smrti Mirjane Marković, uklesano je – “Rođena u partizanima, umrla u izgnanstvu”, a ispod su imena njene dece, Marije i Marka.

Na pomenu i otkrivanju biste nije prisustvovao niko od članova Mirjanine porodice. Takođe, nije prisustvovao niko ni od političkih funkcionera, iako su neki od njih bili najavljeni, na čelu sa počasnim predsednikom SPS-a Milutinom Mrkonjićem. Među prisutnima nije bilo nikog ni iz redova lokalnih političkih partija. Od ličnosti poznatih široj javnosti, prisustvovala je samo novinarka Ljiljana Milanović, supruga nekadašnjeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića.

Promocija knjige Mirjane Marković „Destierrada e imperdida“ – “Prognana i neizgubljena”

Pre otkrivanja biste, u susednom dvorištu – u Kući Dobrnjčevih, održana je promocija knjige Mirjane Marković „Destierrada e imperdida“ – “Prognana i neizgubljena”, za koji je predgovor napisala njena ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, a pogovor njen sin, Marko Milošević, koji se od 2000. godine nalazi u Rusiji.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker