DANAS SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Ove običaje valja ispoštovati!

Četiri subote u godini su u pravoslavnom kalendaru posvećene spomenu na subotu posle raspeća Isusa Hrista, i to su dani kada se vernici mole za duše umrlih i oprost grehova.

svijeca

Običaji nalažu da danas se obavezno  izađe na groblje, naravno nakon što ste otišli na liturgiju. Sa sobom ponesite žito i vino, a potom upalite sveće za pokoj duše preminule osobe.

Prema narodnom verovanju, sveće koje ćete upaliti su simbol Hristove svetlosti kojom on obasjava dušu svakog pokojnika. Ako zbog nekog razloga niste u mogućnosti da odete do groba pokojnika, njemu se služi pomen u crkvi.

Običaji nalažu i da se grobovi bližnjih poliju vinom i okade tamijanom. Nekada je ovaj posao bio rezervisan za muškarce, a danas to mogu da rade i žene, pa čak i deca. Naravno, ne treba zaboraviti da postoji i duhovna milostinja, pa zato nije zgoreg danas nekome pokloniti i duhovnu knjigu.

Pored toga, narod veruje da danas nikako ne valja odbiti molbu nijednog prosjaka, pa svakome ko zatraži valja udeliti milostinju kako biste umesto proklinjanja dobili blagoslov. Uz to, danas valja izbegavati sve poslove, i u polju i kod kuće.

SIMBOLI

Žito nas podseća na Hristove reči da zrno donosi rod tek kada umre. To je simbol smrtog tela, a besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Crno vino je simbol Božjeg milosrđa kojim se leče rane greha.

Sveća je simbol Hristove svetlosti, i ona je mala žrtva Bogu koji se žrtvovao za nas.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker