DAN KADA JE OBOREN F-117A: Izvinite, nismo znali da je nevidljiv! (VIDEO)

Lovac bombarder F-117A, koji je učestvovao u NATO bombardovanju SRJ, oboren je na današnji dan pre 18 godina, u ataru sela Buđanovaca.

Letelicu F-117A oborio je Treći raketni divizion 250. raketne brigade PVO. U 20.42 časova, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji” divizon je uspeo da sa zemlje pogodi letelicu.

Avion je pao u atar sela Buđanovaca, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa “neva”. Jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.

F-117A “noćni soko” reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta neprimećen proleteo iračkim nebom, u 39 borbenih misija.

Avion F-117 konstruisan je u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letelice te namene. U američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv “stelt”, što na engleskom jeziku znači “krišom”, “u potaji”, ili “nevidljivi”.

F-117A predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude “nevidljiv” za sve radarske sisteme.

Dizajn aviona tog tipa ima mnogo oštrih uglova, čineći skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući specijalnim kompozitnim materijalima od kojih je sačinjen, letelica se ne može registrovati na radaru.

Pre borbenog leta F-117A, precizno se utvrđuju lokacije radara i unose se u kompjuter koji se zove “Elvira, gospodarica noći”, a on potom određuje maršrutu leta.

O tome kako su Srbi uspeli da nadmudre “Elviru” pisao je njujorški list Njuzvik u julu 1999. godine.

“Tri noći pre sudbonosnog leta F-117A, avioni ‘stelt’ leteli su praktično istom maršrutom. Srbi su svaki dan pomerali radare, a uključivali ih samo nakratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO-a za detektovanje”.

Njujorški list naveo je da je četvrte noći, dok je F-117A bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo da šljašti, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker