BIA NIJE SKLONA LAGANJU: Da li su dokazi za pljačku zlatare „Majdanpek“ u Požarevcu podmetnuti?

Posle 15 godina od upada u zlataru „Majdanpek“ u Požarevcu, iz koje je 10. novembra 2008. odneto 2,7 kilograma zlata vrednog 6,3 miliona dinara, nije rasvetljeno čiji je trag nađen na parčetu PVC rukavice koja je zatečena na mestu pljačke.

VIši sud u Požarevcu

Zgrada Višeg suda u Požarevcu i cela ulica bili su pod opsadom Žandarmerije jer je optuženi kik-bokser s ispoliranim zubima i zavodničkim osmehom Bojan Dragičević (43) iz Gračaca, koga su hrvatski mediji nazvali „Magnet za žene“, već tri puta bežao iz zatvora – u Lepoglavi, Puli i Sremskoj Mitrovici.

Na suđenju održanom 12. marta u Višem sudu u Požarevcu bilo je više nego burno jer su dr Julijana Radović iz BIA, koja je 2009. analizirala parče rukavice nađeno na mestu pljačke i stručni savetnik odbrane dr Oliver Stojković, profesor genetike na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu tri sata raspravljali o DNK tragovima. U najkraćem, veštačenje BIA je palo u vodu jer se ispostavilo da nema fotodokumentacije niti fajlova na osnovu kojih bi se utvrdila verodostojnost nalaza dostavljenog sudu.

Suđenje je obeležila izjava dr Radović da BIA nije fotografisala parče rukavice koje je stiglo na analizu jer „tako nešto 2009. nije bilo propisano“, kao i da fajlovi iz tog perioda ne postoje jer im je zbog čestih havarija crkao hard disk na kompu!

Svedok dr Julijana Radović, molekularni biolog iz BIA je rekla da im je Policijska uprava Požarevac dostavila dva prsta isečene lateks rukavice, koji su bili zaprljani.

– Bilo mi je interesantno jer smo dobili samo isečena dva prsta rukavice. Fotodokumentacija iz 2009. ne postoji jer tada nije bilo propisano da slikamo materijal koji nam dostavljaju na analizu. Shvatili smo da smo izgubili fajlove tek u januaru 2024. godine kada smo dobili nalog suda da ih dostavimo. Mi smo 2009. radili u podrumskim prostorijama, imali smo neophodno napajanje struje, ali je bilo nestabilnosti u naponu. Imali smo nekoliko havarija na aparatu (genetički analizator) zbog čega je došlo do gubitka fajlova. Sam instrument nema prostora za skladištenje rezultata. Povezan je sa kompjuterom sa koga smo sporadično čuvali fajlove i narezivali ih na CD. Međutim, zbog čestih havarija je došlo do gubitka fajlova, tako da oni ne postoje u arhivi laboratorije. Dolazim iz institucije koja nije sklona laganju, tako da morate da nam verujete – rekla je dr Radović što je u sudnici izazvalo smeh.

Stručni savetnik odbrane genetičar prof. dr Oliver Stojković je tražio da BIA dostavi dokaze da li je pravilno očitan DNK profil iz tragova nađenih posle upada u juvelirnicu. Advokat Slavko Petrić, branilac Dragičevića je  naveo da je bilo ko mogao da donese parče hirurške rukavice i ostavi ga u zlatari pošto je uviđaj obavljen bez prisustva dva svedoka. On je istakao da po tragovima ispada da su tri pljačkaša nosila jednu rukavicu prilikom upada u zlataru jer u spisima nema dokaza kako su sirovi DNK tragovi, koje je dr Julijana Radović iz BIA analizirala, povezani sa optuženim.

Dr Stojković je rekao da bi fotodokumentacija obezbedila dodatnu verodostojnost nalaza BIA. U nameri da istakne koliko je fotodokumentacija važna on je DNK analizu uporedio sa čitanjem rendgenskog snimka.  

– Ako postoji opis vrhunskog ortopeda, a nema snimka sa rendgena koji bi potvrdio da je zaista bilo preloma ne možemo da utvrdimo verodostojnost lakarskog izveštaja. Ovde imamo isti slučaj, jer ne postoje ni fotodokumentacija niti elektronski očitani DNK na osnovu čega bi mogli da proverimo da li je nalaz BIA verodostojan – objasnio je dr Stojković.

Advokat Petrić je tražio da svedoče veštaci iz NKTC MUP-a Srbije koji su obrađivali deo rukavice koji je navodno nađen 2012. godine posle pljačke zlatare „Magdalena“ u Požarevcu i da opišu njen izgled jer smatra da se „gura“ jedna ista rukavica samo da bi se krivica svalila na njegovog branjenika!

Podsetimo, Dragičević je osuđen za pljačku zlatare „Magdalena“ u Požarevcu iz koje je 2012. odneto 4,2 kilograma zlata vrednog 14,1 miliona dinara. Zanimljivo je da su dokazi i u ovom slučaju stigli sa velikim zakašnjenjem. Sudu je dostavljen zapisnik o uviđaju devet godina posle pljačke, dok je u sudnici prikazan snimak pljačke, koji je ranije objavljen na Jutjubu, koji je izazvalo polemiku jer se ispostavilo da fali 10 minuta snimka!

Advokat Slavko Petrić je na suđenju u oktobru 2021. istakao da se na snimku koji je dostavila policija ne vidi u potpunosti događaj u zlatari i ispred lokala, što bi bilo ključno da se rasvetli pljačka.

Foto: Alo/lustracija

– Prikazani snimak ne traje ni tri minuta! Ne vidi se kada izvršioci napuštaju zlataru, gde je parkirano vozilo kojim odlaze, koji je auto u pitanju, niti u kom pravcu idu. Ne vidi se da li je za njima izašao neko ko bi mogao da zapiše broj tablica, kako tvrde svedoci iz zlatare. Ništa nismo dobili prikazivanjem ovog snimka sa Jutjuba, jer po saznanju odbrane i Dragičevića snimak pljačke traje između 10 i 15 minuta. Odgovor iz zlatare da snimak postoji na Jutjubu je ciničan, sarkastičan i ironičan. Prikazivanjem ovog snimka nisu mogli da se vide ključni detalji – rekao je Petrić 2021. na suđenju. Presuda za pljačku zlatare „Magdalena“ je trenutno, po žalbi odbrane, na Ustavnom sudu.

U slučaju pljačke zlatare „Majdanpek“ bilo je presudno svedočenje dr Julijane Radović. Nju je prvi ispitivao dvokat Petrić i postavio joj brojna pitanja u vezi rukavice na osnovu koje je Dragičević i optužen. Neka od ključnih pitanja bila su da li je poznat datum kada su tragovi dostavljeni na analizu, da li je praksa da se fotografiše materijal koji stigne na veštačenje, da li mogu da se odrede vreme i mehanizam nastanka bioloških tragova. Zanimljivo je da je na svako od ovih pitanja dr Radović dala identičan odgovor, rekla je samo kratko – ne.   

Suđenje se nastavlja 5. aprila kada će najverovatnije biti date završne reči, a posle toga se očekuje izricanje presude.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker