REKA PEK JE MRTVA REKA: Da kučevački opštinari imaju imalo obraza, odgovorili bi na pitanja!

Kada bi tajnom moglo da se proglasi katastrofalno zagađenje reka, kao što je na primer urađeno sa cenom spomenika Stefanu Nemanji, ekološki problemi u Srbiji, što se vlasti tiče, ne bi ni postojali, rekao je Branko Janković iz Skupštine slobodne Srbije.

Foto: privatna arhiva

Branko Janković iz Skupštine slobodne Srbije i ekološki aktivista kaže da su se vlasti odnosile prema užasnom stanju životne sredine sve do pre neki dan, tj. do protesta pod nazivom “Ekološki ustanak”.

 • Zagađenje vazduha mogu još uvek da prenebregavaju.
 • Zagađenje zemlje mogu još uvek da nipodaštavaju.
 • Zagađenje reka, međutim, ne mogu da sakriju. Isuviše je vidljivo.

“Tako je reka Pek slika i prilika rezultata ove vlasti u svakoj sferi društvenog života u Srbiji. Sve je zagađeno, upropašćeno, devastirano.”

“U odnosu prema patnji reke Pek i živim organizmima u njoj mogu se sagledati i nesposobnost i neodgovornost vlasti, ali i razmere zastrašenosti građana. Snimci i fotografije koje se pojavljuju u medijima i na društvenim mrežama, a na kojima se vidi apokaliptično stanje ove reke, zapanjile su celokupno stanovništvo Srbije. Tako nešto do sada nije viđeno. Osim za medije pod kontrolom vlasti i same predstavnike vlasti, tragične slike otrovane reke probudile su iskrenu zabrinutost za naše zdravlje i budućnost opstanka na ovim prostorima.

Na Republičkom nivou već su poznate izjave nosilaca najviših državnih funkcija, od premijerke, ministarki, poslanika. Izjave su plod nestručnosti i neznanja, a sumnjamo i da su date u iznudici. Povezuje ih i nepriznavanje realnosti, što je uobičajena reakcija vlasti i po drugim pitanjima. No, kada su reke u pitanje, svaka njihova tvrdnja jednostavno “ne pije vodu” i javnost je reagovala nevericom, uvređenošću i besom. Jer, radi se o najopštijem interesu, zbog čega je svakom građaninu Ustavom zagarantovano pravo na zdravu životnu sredinu.

A kakav je odnos prema problemu na nivou lokalne samouprave? Vlastodršci male, sitne vlasti najčešće izmiču “radaru” prestoničkih medija. Oni uživaju u komfornoj zoni, jer medija na lokalu najčešće i nema, a za republičke medije, i kada se pojave, oni su ili zauzeti (mada je teško uočiti šta rade) ili trenutno odsutni (mada nema odgovora do kada) ili izjave ne žele da daju zainteresovanim nerežimskim medijskim kućama. Sabrano u četiri reči: Jagodina im je uzor. Zbog svega navedenog, građani na lokalu su uplašeni, realno nezaštićeni i stiču utisak da je ono što se dešava u Beogradu jedino važno.”

“Reka Pek ne protiče kroz Beograd. Da li je zbog toga njena sudbina zapečaćena?”

Na kraju, Janković je predstavio pitanja koja su postavljena članu Opštinskog veća zaduženom za ekologiju u opštini Kučevo, a kao objava administratora Facebook grupe “Sačuvajmo reku Pek” (grupa sada broji preko 10.000 članova).

„Poštovani gospodine Stokiću, zaduženi za ekološka pitanja u opštini Kučevo, nepristojno je prisvajati rezultate naših napora i našeg udruživanja u Facebook grupu “Sačuvajmo reku Pek”, a pogotovu prisvajanje rezulata Ekološkog ustanka (zatvaranje rudnika Jama). Za Vas imamo svega 6 pitanja:

 1. Koji je razlog Vašeg neoglašavanja od vremena kada ste iz opštine poslali dopise “nadležnima”?
 2. Da li Vas je izjava ministarke Mihajlović iznenadila?
 3. Kako je moguće da o zakonskoj obavezi Zijin-a niste ništa znali?
 4. Da li ste bili učesnik Ekološkog ustanka (pobogu, pa radimo udruženi)?
 5. Da li se slažete sa ocenama koje su o Ekološkom ustanku dali:

– premijerka Brnabić, da smo plaćenici stranih agentura koji se bave politikom?

– ministarke Mihajlović, da se pitanje životne sredine koristi u političke svrhe?

– poslanika Đukanovića, da smo lažni ekološki pokret?

– ministarke Vujović, da je Ekološki ustanak paravan za ubiranje političkih poena?

 1. Da li se slažete sa ocenom dekana Šumarskog fakulteta, gospodina Ratka Ristića, da je Pek mrtva reka (ili je potrebno da Vam i na tu činjenicu neko pripremi odgovor)?“

Ni na jedno od ovih pitanja lokalni član opštinskog organa nije odgovorio, iako je našao za shodno da na našoj Facebook grupi ostavi komentar pokušavajući da opravda neopravdivo. Kada se pogledaju u ogledalo, i lokalni i državni moćnici vide fotografiju reke Pek. Pek nam govori sve o ekonomiji, zdravstvu, školstvu, sportu i BDP-u.

(Tpknews.com/Skupština slobodne Srbije)

3 Komentari

 1. Daće bog da ova mafijaška organizacija pod nazivom SNS ode sa vlasti pa da svi odgovorni za uništavanje Srbije završe u zatvor. Stop diktaturi!

 2. Apsolutno ste realno i tačno opisali postojeće stanje Peka, kao i mnogi drugi, sumorno i sramno pravdanje vlasti. Iako se pek konstantno zagadjuje od 1976 (godina prve velike poplave plavog mulja) nikad nije potpuno bezživotan kao poslednjih 3 godine. U periodu 80-tih je revitalizovan i poribljen linjakom i šaranom, ali se vremenom povratila riba autohtonih vrsta, čak se skobalj, mrena i patuljasto somče i namnožilo kao i ranije. Sve se vremenom promenilo, seča šuma uzvodno pored reke uticalo je na niži nivo vode, smanjen dotok pritoka brodica, železnik, dubočka i gložanska reka itd. ali i velika deponija pored reke (mosta u Voluji), kao i neodgovornost opštinske radikalne bagre (sada kamuflirani u napredno) već 17 godina. Ovo je kraj, nazad se nemože, u ovakvoj opštini (ili srbiji) nema budućnosti.

 3. Ode mast u propast, nema ništa od postojećih opštinskih struktura u Kučevu niti će ikad biti sa ovom garniturom. Nedavno sam pročitao izjavu jednog opštinskog “funkcionera” da reku Pek ne zagađuje kineska firma Zin Đin pa sam onda došao do zaključka da verovatno je to posledica mokrenja Volujčana, Neresničana itd pa zato je voda požutela tj pocrvenjela.Bruke jedne samo novac vam je glavi, uradite nešto pametno za ovaj narod zakrpite makar jednu rupu na seoskim putevima ako drugo ne radite ništa.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker