MALI HEROJ: Beba koja je prošlog meseca ostavljena na snegu u Crljencu kod Malog Crnića, sada ima ime i porodicu

Beba koja je bila stara svega jedan dan ostavljena u korpi ispred jedne od kuća u Crljencu kod Malog Crnića pre mesec dana sada ima ime i porodicu.

Foto: Tanjug

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, sa svojim saradnicima, posetio je malog Tadiju, koji 25. februara navršava mesec dana života, a koji je dva sata po rođenju, po snežnoj mećavi, sa samo jednim malim iscepanim ćebetom ostavljen u Crljencu kod Malog Crnića, u pletenoj korpi, kraj puta.

“Danas smo posetili Tadiju, malog heroja koji je ostavljen pre mesec dana, u najgorim mogućim uslovima u snegu. Preživeo je pukom srećom tako što ga je meštanka Malog Crnića pronašla promrzlog i već tako reći zavejanog u snegu”, rekao je ministar Đorđević.

Dete je zbrinuto na najbolji način i ovo je primer da država brine o svoj deci. Mali Tadija se nalazi u sigurnim rukama, dodao je on.

– U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu – rekao je Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.

Ovo je drugi slučaj napuštanja maloletnog deteta u poslednjih šest meseci, u vrlo neuslovnim okolnostima, podsetio je. Ono što je najvažnije, je da je Centar odmah odredio lično ime deci, pronašli im staratelje, upisali ih u matičnu knjigu rođenih i obezbedili im dalju zaštitu u okviru optimalnih uslova za njihov dalji rast i razvoj, istakao je Vulević.

Kako je podsetila Dijana Mirković, direktor Centra za socijalni rad u Malom Crniću, odmah po dobijanju informacije da je pronađeno dete, stručni tim je krenuo na lice mesta, gde su već bili doktori lokalnog doma zdravlja.

Screenshot Istangram

– Doktorka je pregledala bebu i okupala, a žena koja je dete pronašla, utoplila ga je i unela u svoju kuću do dolaska radnika. Nakon toga Centar za socijalni rad je kontkatirao bolnicu i dobio informaciju da je beba dečak u prvom danu života, da je opšte stanje deteta dobro i da je zdravo, kao i da je pronađeno dva sata nakon rođenja. Centar za socijalni rad će u skladu sa porodičnim zakonom, standardnim procedurama stručnog rada da preduzme mere iz naše nadležnosti. Bebu smo 12. febrara ove godine iz požarevačke bolnice zbrinuli smeštanjem u hraniteljsku porodicu. Hraniteljici smo predali dokumentaciju o detetu, obezbedili smo zdravstvenu zaštitu deteta koju hraniteljica može da koristi za lečenje deteta do dobijanja zdravstvene zaštite, napravili smo ugovor o hraniteljstvu i obezbedili smo jednokratnu novčanu pomoć za bebu – rekla je Mirković.

Podsetimo, tek rođena beba pronađena je 25. januara, i mada se nije znalo ko ga je ostavio niti zašto, prema tadašnjoj proceni lekara, njegovo opšte zdravstveno stanje bilo je dobro.

– Na osnovu pregleda ustanovljeno je da je dete u dobrom opštem stanju, kao i da je u pitanju novorođenče u prvom danu života. Dečak je težak tri kilograma i 450 grama, uredne vitalne funkcije i njegovo stanje se prati jer je sada u najosteljivijem delu života – rekla je tada dr Danica Nedeljković, načelnica Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Požarevcu.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker