NEUNIŠTIVA: Angela Merkel ostaje kancelarka

Merkelova je uspela da nađe izlaz iz naizgled bezizlazne situacije i ipak pokrene pregovore o velikoj koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Martina Šulca.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, liderka Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ponovo je izvela neočekivano i izborila se izlazak iz ćorsokaka – postigla je okvirni dogovor s Martinom Šulcom, liderom Socijaldemokratske partije (SDP), o formiranju vlade.

Mnogi su je već otpisali i poslali u penziju nakon neuspeha pregovora o koaliciji sa Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima, ali najmoćnija žena sveta je uspela da se izbori za četvrti kancelarski mandat.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer naterao je Merkelovu i Šulca, koji je od izbora 24. septembra odbijao bilo kakvu mogućnost formiranja koalicije sa nekadašnjim partnerima iz CDU, da se sastanu i razgovaraju o svim varijantama za sastav vlade. – Dve velike stranke dogovorile su se o započinjanju koalicionih pregovora – objavio je Bild.

– Postigli smo širi dogovor o tome da ne isključujemo bilo koju opciju za formiranje vlade. To ne znači da je formiranje velike koalicije automatsko – poručio je juče Šulc.

Lider SDP se očigledno sada koleba, iako je poslednja dva meseca insistirao na tome da je narod na izborima rekao „ne“ velikoj koaliciji njegove stranke i CDU, ali pritisak na njega je veliki da do dogovora dođe. Pritisak dolazi i iz partije, u kojoj je i Štajnmajer, ali i iz Brisela, gde su u strahu da će Merkelova izgubiti položaj kancelarke.

– Plan u SDP je bio da budu jaka opozicija kancelarki tokom poslednjih godina na funkciji. Želeli su da izgledaju sveže i dinamično, ali se ova pozicija menja. Prvo ih je pritisnuo Štajnmajer, a onda i mnogi stranački funkcioneri koji nisu baš radi da se odreknu svojih fotelja. Ipak, realan je strah da će ih još jedna koalicija sa CDU koštati glasova i da će dodatno oslabiti na ponovljenim ili novim izborima – rekao je Tomas Jager, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Kelnu.

PRVI RAZGOVOR S ERDOGANOM

Angela Merkel i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali su preksinoć telefonom, prvi put od letošnjeg izbijanja tenzija između te dve zemlje. Merkelova je u razgovoru obećala da će raditi na tome da se što pre pošalju sredstva Evropske unije namenjena za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj.

Ipak, još mnogo pregovora, koji neće biti gotovi pre Božića, biće potrebno da se vlada i formira.

TPKNEWS/Kurir

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker