AKTIVISTI IZ MAJDANPEKA PORUČUJU: Zmihajlović nije došla na Staricu, lutala je blatnjavim rudnikom po magli u lakovanim cipelicama (VIDEO)

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, posetila je u sredu Majdanpek, ali aktivisti sa planine Starice, koji više od tri meseca brane ovaj, kako ga oni zovu, simbol Majdanpeka, kažu da je poseta bila samo farsa.

Foto: Tanjug

Aktivista Nenad Kovačević, koji je više od tri meseca na Starici, ističe da je jučerašnji dolazak ministarke Zorane Mihajlović jednom rečju “farsa“.

– Slikanje, šminkanje i ništa novo konkretno nismo čuli. Tri meseca mi tražimo papir na kome tačno piše ime i prezime tog stručnjaka koji je potpisao takozvanu sanaciju i razlog zašto se sanira, da bi mi mogli da tražimo drugo mišljenje, da vidimo da li je to potrebno i da na osnovu tih podataka vidimo šta će biti sa Majdanpekom – , istakao je on.

Prema njegovim rečima ministarka se nije popela na osmi greben planine Starice da pre svega razgovara sa njima i da im objasni šta se to tačno sanira.

– Niti smo dobili ime tih stručnjaka. Sve u svemu nismo ništa novo čuli, sem nekih “kvazi” stručnjaka, kao što je Mile Bugarin, koji su se obratili i nisu ništa pametno i konkretno rekli. Mi novih informacija nemamo. Naravno napali su nas da će neko zbog nas izgubiti posao i da ugrožavamo bezbednost i nas i radnika. Niko nije pomenuo ilegalno obezbedjenje FTO koje ima u svojim redovima radnike sa kriminalnim dosijeom dužim od godina moje dece – , objašnjava on.

On kaže da su sada još uvereniji da su u pravu i da ova tri meseca njihove borba za očuvanje planine Starice nije bila uzaludna i bez osnova.

– I dalje ćemo biti na braniku našeg grada, jači i još uporniji nego do sada, jer građanima Majdanpeka još niko nije objasnio zašto mora da se ruši jedini bedem i štit od tog rudnika i zašto se izvodi ta sanacija i ko je prouzrokovao te pukotine, i zašto se ta sanacija rešava miniranjem”. objašnjava Kovačević.

Kovačević kaže i to da je ovde jednostavno reč o eksploataciji, a ne sanaciji i da oni žele da sruše njihovu planinu Staricu da bi rudarili.

– Aleksandar-Ćuta je opet bio rame uz rame sa nama i dao nam je podršku u ovoj našoj borbi za očuvanje naše planine, a samim tim i građanima Majdanpeka. Mi jesmo umorni, iscrpljeni, finansijski i fizički ali… nema nazad, nazad je Majdanpek – , poručio je on.

Odbornik Vladimir Božić je kazao da je ministarka Zorana Mihajlović najavila da će doći do kampa, ali se to nije dogodilo.

– Navodno zbog magle. Ja sam bio u kampu, dok su naši aktivisti i odbornica ispratili farsu koju je ministarka priredila sa svojom „kvazi“ strukom. Postavljali su pitanja i posle dobijenih odgovora, sigurni smo da smo u pravu i nećemo odustati od čuvanja Starice – , poručio je on.

Podsećamo, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je u Majdanpeku da je tražila od kompanije „Ziđin“ da jednom ili dva puta mesečno organizuje „otvorena vrata“, na kojima će svi koji imaju pitanja u vezi sa rudarskim aktivnostima moći da dobiju sve informacije, saopštilo je ministarstvo.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, poslanik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta, postavio je u Majdanpeku nekoliko pitanja ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović u vezi sa sudbinom planine Starice, ali, kako je istakao odgovore nije dobio.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Jedan komentar

 1. Prvi ,osnovni i neophodan PREDUSLOV …da bi u EVROPI I 21. VEKU…
  …CEO ovaj sada demografski,ekološki ekonomski ,socijalno IZDIŠUĆI I IZUMIRUĆI region Istočne Srbije postao ,,AFRIČKI KONGO REGION,, za najbrutalniju eksploataciju i raubovanje svoj njegovih rudnih i drugih prirodnih bogatstava(šume,vode ..),uz nakontrolisane i katastrofalne ekološke posledice i bukvalni ekocid , ,,uvoz ,, iz inostranstva neophodne radne snage ….
  ….je da CEO OVAJ REGION ISTOČNE DRBIJE BUDE POTPUNO SAOBRAĆAJNO IZOLOVAN , ODSEČEN ,SKRAJNUT I MEĐUNARODNO NETRANZITAN ,
  I TIME POTPUNO NEVIDLJIV ,NEJAVAN I NETRANSPARENTAN…
  U MRAKU I ,,BUNARU,, SVOJE POTPUNE SAOBRAĆAJNEIZOLOVANOSTI OD BEOGRADA , SRBIJE I EVROPE ….I 21.VEKA.
  I zato je PRVI I NEOPHODAN KORAK u sprovođenju ovog REGIONALNOG
  ,,AFRIČKOG KONGO KONCEPTA,, za CEO ovaj region Istočne Srbije bio NAJSTROŽIJA CENZURA I POTPUNO NETRANSPARENTNO I PERFIDNO BLOKIRANJE TRANSEVROPSKOG
  (Atlantski -okean-Crno more) Multimodalnog saobraćajnog koridora -Istok (Crnomorskog koridora).
  Bez koga PRAVI ODRŽIVI REGIONALNI RAZVOJ ,uz korišćenje svih ljudskih, prirodnih,ekonomskih i drugih regionalnih potencijala i resursa ,uz puno učešće naše veoma brojne dijaspore, kao ni OPSTANAK,OPORAVAK I NAPREDAK celog ovog regiona Istočne Srbije NE POSTOJE ….NITI MOGU DA POSTOJE. Tačka.
  I to CEO ovaj iZDIŠUĆI I IZUMIRUĆI region Istočne Srbije danas VEOMA DOBRO ZNA.
  Jer je U PRAVOJ REALNOSTI CELOG ovog regiona Istočne Srbije najstrožija i najperfidnija CENZURA ovog Projekta i TRANSEVROPSKOG (Atlantski okean -Crno more) koridora U POTPUNOSTI SRUŠENA .
  I to na NAJTRANSPARENTNIJI ,NAJJAVNIJI I NAJARGUMENTOVANIJI mogući I NEOBORIV način .
  Dakle , i da bi bilo potpuno jasno i precizno napisano ,ova najstrožija moguća CENZURA je u potpunosti SRUŠENA U PRAVOJ REGIONALNOJ REALNOSTI,
  A NE MEDIJSKOJ I VIRTUELNOJ .
  Tačka.
  I TO odlično znaju i SVI u SVIM najrelevantniji i nadležnim u institucijama (više desetina) u Beogradu ,i CELA najrelevantnija multisektorska struka u Srbiji, CEO najrelevantniji i spektar političkih stranaka i drugih političkih entiteta …a zbog VRHUNSKOG MEĐUNARODNOG ZNAČAJA ovog TFANSEVROPSKOG (Atlantski okean-Crno more) MULTIMODALNOG KORIDORA to je potpuno poznato i u bližem i u daljem EVROPSKOM okruženju Srbije ,a i šire…
  Tačka.
  A TO najbolje i zna i prati ,i toga se NAJVIŠE PLAŠI…i to sa potpunim pravom ,ONAJ CENTAR MOĆI U SRBIJI KOJI JE I CENZURISAO I BLOKIRAO ovaj ,kako ga na stotine hiljada građana Istočne Srbije ,i u matici Srbijii u našoj veoma velikoj dijaspori,danas sami ,spontano i dvojako nazivaju…,,KORIDOR ŽIVOTA,,/,,ZABRANJENI KORIDOR,,.
  I koji VRAĆA Srbiju na CENTRALNU GEOSAOBRAĆAJNU POZICIJU A TIME I NA CENTRALNU GEOEKONOMSKU POZICIJU NA BALKANU I U JUGOISTOČNOJ EVROPI.
  Jer je ovaj TRANSEVROPSKI koridor CENZURISAN I BLOKIRAN :
  *JEDINO I SAMO u Srbiji.
  * Ta BLOKADA I CENZURA su SAMO JEDNA I JEDINA. 😀
  I u najbukvalnijem smislu JEDNINO što mu preostaje je da daljim najsnažnijim netransparentnim i GRAĐANIMA NEVIDLJIVIM pritiskom SPREČAVA SVAKO JAVNO POMINJANJE ,DISKUSIJU , GOVOR …kao
  I REGIONALNU I LOKALNU MEDIJSKU PAŽNJU I POMINJANJE ovog TRANSEVROPSKOM
  (Atlantski okean-Crno more) ,,KORIDORU ŽIVOTA,,/,,ZABRANJENOM KORIDORU,,.
  Što sve takođe VEOMA dobro zna CEO ovaj IZDIŠUĆI I IZUMIRUĆI region Istočne Srbije.
  I dokle će da traje ovaj TAJAC SAMOCENZURA IPONIŽENJE građana CELOG ovog IZDIŠUĆEG I IZUMIRUĆEG regiona Istočne Srbije , koji počivaju isljučivo i samo na njihovom EGZISTENCIJALNOM STRAHU …to ćemo svi videti…
  Jer strah je dobar sluga ..ali NAJGORI gospodar.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker