ULAZ U CRKVU 500, DECA 400 DINARA! Ako plati, može da uđe i crni vrag, u suknji i papučama!

Ukoliko se nađete u Topoli i rešite da obiđete crkvu Sv. Đorđa na Oplencu, pored novca za sveću, ponesite i 500 dinara za ulaz. Ako imate dete, onda još 400!

Foto: Wikipedia

Na Oplencu (opština Topola) nalazi se kompleks Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića. U okviru njega uzdiže se velelepna pravoslavna crkva posvećena Svetom Đorđu. Kompleks na Oplencu je česta destinacija kako domaćih, tako i stranih turista jer se u njegovom sklopu, pored crkve, nalaze se i vinogradi i vinarija.

Ako odlučite da svratite sa željom da uđete u crkvu i obiđete okoliš, ne krećite praznog novčanika. Ulaz u crkvu se sada naplaćuje 500 dinara za odrasle, a 100 dinara manje za decu.

Iako nadležni tvrde da se ulaznice naplaćuju za obilazak zadužbinskog kompleksa i da novac dobijen na taj način obezbeđuje održavanje Zadužbine, ne možete se “pomoliti Bogu” u crkvi a da to ne platite.

Pored toga što na ulaznici nije uračunat PDV, zanimljivo je kako se nedozvoljeno ponašanje može nadoknaditi novcem u ovoj svetoj građevini. Naime, ako krenete u kratkoj suknji i majici bez rukava – što je izričito kršenje kodeksa crkve – a platite 500 dinara, bez problema možete pristupiti Božjem hramu.

Svaki stil oblačenja je dozvoljen, ali vas gospodin na ulazu neće pustiti da zapalite sveću u crkvi niti da se pomolite Bogu tokom praznika ako ne platite ulaznicu. A u slučaju da ste krenuli sa detetom do crkve i imate samo 500 do 800 dinara u novčaniku, moraćete da ga ostavite ispred, pa neka se tu moli Bogu.

Uz to, izuzetno je poražavajući broj ljudi i dece koji odustaju od posete kada ih na ulazu sačeka čika tražeći novac za ulaznicu. Posetioci zgroženi, ne zbog novca, već iz moralne perspektive, okreću leđa zidinama svetog hrama, i napuštaju ovaj posed.

Otvoreno pitanje: Zar siromašni nemaju pravo na pristup Božjoj kući?

(Tpknews.com/Luftika)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Crkva Sv. Djordja, mauzolej, nije u sastavu SPC i nije verski objekt u tom smislu, vec je spomenik kulture i placa se ulaznica. Ulaznica, o kojoj je ovde rec, pokriva ulazak u kuću kralja Petra i u Karadjordjev grad u Topoli. Nije bas za dramu.
    Inace, bio sam pre par vikenda i ne videh da se neko okrenuo i izasao.

  2. A pitanje je i da li je to još uvek zdanje Srpske Pravoslavne Crkve, jer ovakav tretman nije ni srpski, ni pravoslavan, a ni crkveni…

  3. Pa neka ih još Vučić pomaže narodnim parama. Sramota. Sve im je malo. Popovi su postali toliko pohlepni da im je sve malo. A služe Gospodi. Verovatno se njihov Gospod zove novac. Narod sve siromašniji a oni poludeše od para.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker