PRIPREMA ZA KOSOVO? Stižu pozivi za vojne vežbe, ko se ne odazove, ide u zatvor

Pojedini vojni obveznici provešće u oktobru na vojnoj vežbi i po skoro mesec dana. Iz Vranja i Leskovca su u jedinice Vojske Srbije stigli već 25. septembra i ostaće do 22. oktobra.

Vojne vežbe

Pozivi već stižu, a neki su koliko 2. oktobra obukli uniformu a u njima će ostajati čak i do 20. oktobra. Na tom spisku su stanovnici Prokuplja, Šapca, Valjeva, Pančeva, Sombora, Subotice, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Kruševca, Vranja, Leskovca, Zaječara, Pirota, Bora, Požarevca, Smedereva, Niša, Sremske Mitrovice.

Od 9. oktobra u uniformama će biti vojni obveznici sa teritorija beogradskih opština Voždovac, Čukarica, Novi Beograd i Zvezdara, kao i Smedereva i to do 13. oktobra, a istog dana, tog 9. oktobra, se na vežbu javljaju stanovnici Novog Sada, Zrenjanina, Zaječara, Bora, Kragujevca, Kraljeva i Novog Pazara i ostaju do 20. oktobra.

I to nije sve. Sa beogradskih opština Voždovac i Čukarica ponovo dolaze na red 16. oktobra, kao i iz Subotice, Sombora, Kragujevca, Požarevca, Jagodine i Smedereva i na vežbi će biti do 27. oktobra. Istog datuma se javljaju i vojni obveznici iz Pirota, Bora i Zaječara s tim što oni ostaju do 30. oktobra.

I Novi Sad kači još jedna smena i to od 18. do 27. oktobra, pa Niš i Šabac od 23. do 27. oktobra, po treći put Čukarica Voždovac, a tada i Zvezdara, Novi Sad i Niš i to od 25. do 29. oktobra.

U međuvremenu se održavaju i jednodnevne vojne vežbe, a pojedinci će po utvrđenim terminima dobijati i nove rasporede. O svim dodatnim informacijama možete se informisati na sajtu Ministarstva odbrane.

NOVČANA NAKNADA ZA SVE

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada.

KO SE NE ODAZOVE POZIVU PRETI MU ZATVORSKA KAZNA

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i metrijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

(Tpknews.com/Kurir/B92)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Prvo da mobilišu Vučićevog i Dačićevog sina pa onda mene, bez njih u prvim redovima od mene možete da dobijete samo šipak.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker