BEZDUŠNA UNIKREDIT BANKA: Akcija požarevačkog “Bravo radija” i fejsbuk stranice “Požarevac na fejsbuku”

Ovih dana u štampanim medijima objavljeno je puno tekstova o sudskim izvršiteljima koji po nalogu banaka pokreću izvršenja prodaju kuća, stanova I drugih nekretnina protiv dužnika, kako bi namirili banke-poverioce. To se po prvi put desilo i u Požarevcu.

Naime, Nataliji Milovanović iz Metohijske ulice u Požarevcu stiglo je sudsko izvršenje za prodaju kuće na ime duga za kredit u “Unikredit” banci, koji nije mogla više da servisira jer je izgubila posao u Žitostigu, a do penzije joj je ostalo oko godinu ipo dana. Ona je ispunila uslov za penziju na osnovu radnog staža, ali to pravo ne može da koristi pošto joj poslodavac nije redovno uplaćivao doprinose za radni staž. Inače, Natalija je razvedena i živi sama. Ima kćerku u Kragujevcu koja je takođe razvedena i živi sa troje dece, pa jedva da ima za sopstvene i potrebe dece, tako da majci materijalno ne može da pomogne.

Rešenje o postupku plenidbe

Dug zbog koje će Natalijina kuća na doboš je nešto više od 295 hiljada dinara, a sa troškovima izvršenja oko 306.000. Ako taj iznos u skorije vreme ne izmiri ili ne nađe načina da ga redefiniše, nju će izvršitelji uz asistenciju policije isterati na ulicu a kuću prodati mnogo ispod cene, kako bi se namirio bančin dug.

Ovu vest sa rešenjem o izvršenju objavio je pravnik Saša Ustenko na stranici “Požarevac na fejsbuku”, koja broji preko 20. 000 pratilaca. Sama objava izazvala je lavinu komentara, mahom negativnih, na račun banke i izvršitelja.

Ovaj slučaj vlasnik požarevačkog “Bravo” radija Slobodan Vasić uvrstio je u glavnu temu njegove popularne emisije ”Između redova”, koju sam vodi. Gosti emisije i sam voditelj tokom emisije su raspravljali o temi i predlagali kako da se pomogne nesrećnoj ženi. U jednom trenutku Vasić je pozvao slušaoce da pomognu ženi donacijom ili predlogom kako da joj se pomogne. Poziv je urodio plodom i jedan slušalac ponudio je 100 evra za pomoć. I sami učesnici emisije donirali su izvesnu sumu novca, tako da je do kraja emisije skupljeno oko 20.000 dinara. Zaključak emisije su bili predlozi da se pokrene akcija pomoći dužniku.

Slobodan Vasić medijski promoter akcije

Predloženo je da akcija ide u dva pravca. Prvi je da se obezbede neka sredstva, a drugi da joj se obezbedi stalan posao kako bi Natalija mogla da izvršiocu i banci ponudi otplatu preostalog duga odbijanjem od plate.

Na ove predloge odmah je reagovala stranica “ Požarevac na FB”, koja je pokrenula akciju “Licitacija protiv izvršitelja”, gde članovi nude nešto na licitaciju u okviru mogućnosti: večeru u restoranu, knjigu, sliku, CD, ploču, kasetu, reglažu trapa, 20 litara nafte, benzina, poljubac, šminku, lak za nokte, reklamu na radiju, buket cveća, čišćenje tepiha, tehnički pregled…

Eksponat za licitaciju

Svi koji žele da pomognu, mogu da se jave Slobodanu Vasiću na broj 062/530653, vlasniku radija „Bravo“ ili da uplate novac na račun kod banke Inteza 160-1900100064841-92 na njegovo ime, a novac koji se uplati proslediće banci poveriocu.

Radio Bravo pokretač akcije

„Ganula me cela priča, jer da ti neko za dve hiljade evra uzme nešto što realno vredi 20 hiljada, nije u redu. Kada prikupimo sredstva, otići ću sa gospođom kod izvršitelja i položiti novac“, kaže Slobodan Vasić, vlasnik Radija Bravo, medijskog  promotera pomenute akcije. Vasić je naglasio da ona više ne može biti na evidenciji za nezaposlena lica jer ima 61 godinu i time joj je ukinuta naknada od osam hiljada, a do starosne penzije joj je ostalo godinu i po dana. “Poželjno je da se jave zainteresovani poslodavci, koji bi mogli da joj izađu u susret, ali je i svaka druga pomoć dragocena”, poručio je on.

Inače, prema priči Natalijinih poznanika ona  je vredna i pedantna žena i može da radi na održavanju higijene ili u kuhinji. Trenutno, čisti po kućama kako bi nešto zaradila.

Eksponat za licitaciju

U trenutku pisanja ovog teksta, prikupljeno je preko 60 hiljada dinara, I dojavljeno je da će  firma “EGGSPROM PEČANICA” u toku dana uplatiti na račun 50 000 dinara.

Zanimljiv predlog

Jedan od zanimljivijih predloga sa stranice “Požarevac na FB” je da JP ”Toplifikacija” pomogne u punom iznosu, jer ona to može, pošto je nedavno za otpremninu tastu jednog “uglednog” požarevačkog političara i privrednika, dalo otpremninu od million ipo dinara, koji je to pravo već ostvario i pre zaposlenja u pomenutom preduzeću, kao radnik EPS-a. Šta više, pomenuti tast je odmah, ponovo, dobio zaposlenje u istom, sada izdvojenom preduzeću, i to na rukovodećem mestu, koje je, uz otpremninu, napustio, zaposlivši se u “Toplifikaciji”.

TPKNEWS / M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker