BIZNIS NA NAŠ RAČUN: Milioni iz budžeta za kučevačku krimi familiju, kumove i prijatelje

Skupština opštine Kučevo je na svojoj ovogodišnjoj 14. sednici, usvojila budžet težak skromnih 609 miliona dinara. Prema trenutnoj strukturi budžeta za 2022. godinu, iako se može zaključiti da je budžet potrošački, a ne razvojni i imaće razorne posledice po Kučevačku privredu i građane. Sve ukazuje na to da će se najveći deo sredstava trošiti na bruto zarade i ostala lična primanja familije i kumova zaposlenih u javnim ustanovama opštine, čiji broj je teško utvrditi.

Jako su nas iznenadile stavke o visini predviđenih sredstava za finansiranje rada lokalne samouprave Kučevo za čije potrebe će biti izdvojeno rekordnih 294.770.000,00 i učešćem od 48,41 posto u ukupnom budžetu, (sredstava su namenjena za rad i plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi). Predsednik opštine je za svoju kancelariju obezbedio 19.490.000,00 dinara ili 3,20 posto. Predškolska ustanova “Lane” će dobiti čak 70.320.000,00 dinara ili 11,55 posto. Za Razvoj turizma predviđeno je 27.570.000,00 dinara ili 5,29 posto učešća, od toga za promociju turističke ponude biće namenjeno 5.300.000,00 dinara, Razvoj sporta i omladine će se finansirati sa 32.200.000,00 dinara (više za 12 miliona u odnosu na prošlu godinu) ili 4,53 posto učešća. Razvoj kulture i informisanja 56.209.000,00 dinara ili 9,23 posto, Centar za kulturu “Dragan Kecman” će dobiti 39.000.000,00 dinara ili 6,41 posto i Biblioteka “Nikola Sikimić – Maksim” 14.037.000,00 dinara ili 2,30 posto budžeta.

Evidento je da od dolaska ove vlasti konstantno se izdvajaju milioni dinara za izradu bespotrebne projektno-tehničke dokumentacije koja neće nikad ugledati svetlost dana a projekti neće biti realizovani. To su projekti koji uglavnom služe za pljačkanje budžeta.

Zanimljivo je da JKP Kučevo odnosno sve komunalne delatnosti će ponovo prazniti budžet zašta je izdvojeno 31.529.000,00 dinara ili 5,18 posto opštinskog budžeta iako svoje usluge papreno naplaćuju od građana, čak idu do te mere da su neredovne platiše predali javnim izvršiteljima. Naravno, ima i onih kojima je direktor komunalnog preduzeća nezakonito otpisao ogromna dugovanja o čemu je već bilo reči.

Stavke u budžetu pokazuju u kom pravcu ide rukovodstvo opštine tako da je za Poljoprivredu i ruralni razvoj izdvojeno svega 8.000.000,00 dinara ili 1,31 posto a za potrebe mesnih zajednica 13.121.000,00 dinara ili 2,15 posto.

Iz usvojenog budžeta se jasno vidi da vlast nema volju, želju ni viziju da reši probleme Kučevljana! Kada su preuzeli vlast najavili su nove investicije i zapošljavanje. Krajem prošle i ove godine, vlast u Kučevu je donela mnoštva strategija, mera i akcionih planova za zapošljavanje i samozapošljavanje za koje je lokalna samouprava izdvojila pozamašne iznose novca. Sredstva su utrošena a boljitka u varoši nema. Mlado, energično i poletno rukovodstvo opštine Kučevo za sve što je do sada uradilo, ne može dobiti prelaznu ocenu. Setimo se rasprodaje opštinskih parcela i objekata, poklanjanja “Buvljaka”, poklanjanje novca iz budžeta preduzetničkoj radnji MD, preduzeću Brista doo, uvođenje naplate parkiranja, zapošljavanje rođaka, kumova i partijskih jurišnika bez konkursa u opštini i javnim ustanovama čiji je opština osnivač.

Kučevo trpi posledice aktuelne teške ekonomske krize, i suočeno je sa slikom da u gradu dolaze brojni investitori ali za sada nema investicija, ni domaćih ni inostranih. Zbog toga nema radnih mesta, pa mladi napuštaju opštinu, a oni koji ostaju prijavljuju se ovdašnjoj filijali nacionalne službe za zapošljavanje od koje imaju nade da će im naći posao a u realnosti imaju samo obavezu javljanja na razgovore ali bez naznaka da će im ponuditi neko radno mesto.

Ukazujemo na činjenicu da su pozivari predhodnih dana masovno obilazili domaćinstva opštine i uručivali opomene građanima i privrednim društvima sa zahtevom da se plati porez. Da li to znači drastično smanjenje prihoda od poreza na imovinu i naknade za uređenje građevinskog zemljišta, što ukazuje da sve aktivnosti u opštini polako zamiru.

Građanima je jasno da vlast naprednjaka i socijalista ulazi u period u kome se nazire kraj njihovoj vlasti na svim nivoima, ovo su njihovi jalovi pokušaji, da u zadnjem trenutku obezbede sredstva za lično bogaćenje jer ko zna da li će više imati priliku ponovnog dolaska na vlast, a ujedno, treba im novac za kupovinu glasova.

Verujemo da je prikrivanje katastrofalnog stanja u budžetu opštine Kučevo, najava sumornog perioda koji nam sledi. U usvojenom budžetu vidimo kockara koji rasprodaje sve iz kuće da bi vratio dugove i održavao privid normalnog stanja.

(Dopisnik tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

42 Komentari

  1. Svaka vam je na mestu. Budžet opštine je žalostan i samo služi da pokrije njihove plate. Nemam reči, celo vreme se pitam kada će kraj ovom iživljavanju od strane aktuelne vlasti?

  2. Ovi nisu normalni. Pljacka narodnih para. Evo zasto su angazovali batinase, da bi mogli da se baskare narodnim parama

  3. Вртићу Лане преко 70 милиона. Председник скупштине Бранко Кецман је директорки вртића, својој супрузи Биљи обезбедио позамашну суму новаца. Можемо само да претпоставимо како ће тај новац бити потрошен.

  4. A za kancelariju predsednika opštine izdvojeno 19.490 000.dinara ili ti 166.581 evro. Ako u 2022-oj ima ukupno 261 radnih dana to mu dođe 638,242 evro. Nadam se da odbornici znaju zašta će te pare biti potrošene.

  5. Razvoj sporta 32 miliona. Koji sport ima Kucevo? Rukometasice su odustale od takmicenja a Zvizd je ispao iz lige. Rabrovo finansira Brams. Nije mi jasno gde ce da potrose te pare osim ako ne planiraju da ih strpaju u dzep?

    1. Potrošiće pare za sport na nepostojeće fudbalske klubove Kaona, Bukovska, Zelenik, Sena, Ševica itd. Tu je i plivački klub Pek koji ima samo predsednika kluba bez plivača.

  6. Ja placam izvrsitelju dug za vodu i komunalije. Ja nisam Aca Karatista da mi otpisuju skoro tri miliona duga. Nema veze ja cu sve da isplatim od moje bedne penzije ali ima Boga pa ce i oni da plate kad dodje vreme za to

  7. Ne prodje dan da opstinska kucevacka vlast ne napravi neko krivicno delo.Navikli da se omaste kao kuče o slaninu.Deda mraz je doneo odluku da im podeli plate u 2022.godini preko 3.000.000 evra.

  8. Za nazadnjacke lopove na vlasti gradjani Kuceva ce uskoro da pasu travu od ekonomskog tigra jer to je dobro za nasu decu da sto pre odu iz zemlje

  9. Sinoc su opstinari lumpovali u hotelu i veselili se sto su ponovo prevarili narod. Oni su obezbedili plate za sebe, rođake, kumove, prijatelje u kriminalce a narod ih ne interesuje

  10. Prolazim danas pored hotela Rudnik i gledam kako Marijok direktor komunalnog za vreme radnog vremena sedi sa Perišićem. Smučili su mi se kao i većini kučevljana.

    1. Komunalno mora da dobije pomoć od opštine jer Marijoković treba da obezbedi platu za kuma Novicu Janoševića i ostale partijske neradnike koje je doveo u komunalno

  11. Građani za naprednjacku-radikalsku vlast u Kucevu ne postoje. Njima su bitne samo njihove familije, kumovi, rođaci, prijatelji i Aca Karatista

  12. Народе овако више не иде. Морамо да се организујемо и отерамо рођачко-кумовско-мафијашку власт из Кучева. Ако остану још две године на власти они ће продати и ексере из зида за качење слика

    1. Ratko prioritet treba da nam bude da skinemo sa vlasti diktatora Vučića a sa njegovim padom i ovi su istog trenutka gotovi. Lično im je on omigućio da kradu a za uzvrat oni su mu obećali da će sprečiti svaki protest protiv njega.

  13. Znam od prijatelja da u Kučevo dolazi mnoštvo investitora ali za sada nema pomaka da krenu sa investicijama jer opštinare to ne zanima. Možda bi im i dopustili da investiraju kad bi dali procenat i obećali da će radnicima dozvoliti odlazak na naprednjačke mitinge

  14. Zašto se javno ne kaže Kučevljanima da je ovogodišnji budžet raspoređen za vraćanje dugova hotela Rudnik. Nad hotelom je pokrenuta likvidacija jer nije izmirio obaveze prema bankama.

  15. Ko li je taj ludak koji je odlučio da tolke paruštine dodeli razvoju turizma,pa pored Gradišta,Golubca,Petrovca i Žagubice neko misli da Kučevo ima ikakve šanse da se izbori za nekog turistu. Čist lopovluk na delu.

  16. Napravio milogorac ogromne dugove sa hotelom i sad da mu mi građani spašavamo hotel. Neka ga kupi neko drugi ko zna da posluje. Za ovaj lopovluk će odgovarati Rajčić, i Kecman, Mikić je samo kurir,on “kraducka”samo devizne penzije.

  17. Ala ce da maznjavaju pare na kulturu i informisanje. Ne mogu da verujem da ce na to potrositi 445.000 evra? Svaka im cast na bahatosti.

    1. Trebaju im pare za laganje naroda,uz pomoć njihovih medija vladaju već deset godina,ne mogu da verujem kakve gluposti piše Kecman na njegovom privatnom portalu e kučevo koga finansiraju građani Kučeva. Hvala tpk news na objektivnom izveštavanju o dešavinjima u našoj opštini a i šire! Hvala vam što postojite!

  18. Mora da određeni deo para šalju i za Beograd? Velikom bosu Vučiću mora da se plati reket? Da nisu njegovi i da ne plaćaju reket, do sada bi sigurno bili uhapšeni? Možda nije tačno?

  19. Tacno tako, da je Vucic hteo da ih skine on bi to uradio. Jedino resenje je da mi glasamo protiv Vucica jer na taj nacin skidamo i vlastodrsce u Kucevu

  20. Србијашуме су синоћ у хотелу Рудник прослављали Нову годину. Јело се, пило и веселило до после поноћи. Неки директори се опили ко ду**та. Док народ у оближњим зградама нема шта да једе Србијашуме прослављају пропаст дрвне индустрије у Кучеву. Заједно са њима су пијанчили и општинари. Брука, све је то арчење народних пара

  21. Jedno od rešenja je za početak da bojkotujemo plaćanje poreza opštini. Zašto da im dajemo naše pare kad oni nam ne prave puteve i ne odražavaju postojeće, već piju i jedu za naše pare. Ovo je velika sramota i bruka.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker