SLEDI EUTANAZIJA SVIH ŽIVOTINJA: Afrička kuga svinja potvrđena na teritoriji opštine Golubac

Štab za vanredne situacije opštine Golubac izdao je obaveštenje o detekotvanim slučajevima Afričke kuge svinja na teritoriji ove opštine.

Kako se navodi u obaveštenju, ova zarazna bolest utvrđena je kod divljih svinja u reonu Lovačke uprave Golubac kod naselja Dušmanić i Žitkovica. Ova naselja su sada u zaraženoj zoni.

Prema odluci štaba pored naselja Dušmanić i Žitkovica i sledeća naselja su u ugroženoj zoni: Snegotin, Krivača, Maleševo, Dvorište, Vojilovo, Sladinac, Radoševac, Golubac, Barič, Bikinje, Klenje, Mrčkovac i Miljević.

KOJE SE MERE ZAŠTITE SPROVODE?

S obzirom na to da je afrička kuga virusno oboljenje za koje ne postoji mogućnost lečenja i još uvek nema vakcine, jedini način suzbijanja bolesti je humano klanje velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima, i njihovo zakopavanje u javnu grobnicu. Nakon toga izvršava se dezinfekcija celokupnog prostora, opreme, vozila i svega što je korišćeno tokom intervencije.

KAKO SMANJITI RIZIK OD ŠIRENJA?

Podsetimo, znakovi koje pokazuju obolele svinje mogu biti temperatura, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože pa je u ovim slučajevima neophodno kontaktirati veterinara.

Prema savetima Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), uzgajivači u prostor gde borave svinje treba da uđu čiste odeće i obuće, a da dezinfikuju opremu i vozila. Važno je držati domaće dalje od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Ide se na to, da se unište sitni stočari, da oni krupni ne bi imali konkurenciju i da bi političari mogli uvoziti meso, sa masnom provizijom. Zar nije logičnije, da se unište svinje samo u domaćinstvima, gde se bolest pojavila? Sada će lovci pod izgovorom na bolest, masakrirati divlje svinje u tom kraju. Mada, divlja svinja može za noć preći puno kilometara i preneti zarazu (ako je stvarno ima) u neku drugu opštinu. Žao mi je našeg seljaka, koga pritiskaju samo brige i problemi, a nije to zaslužio.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker