POTPUNI PREOKRET U IZRAELU: Uzaludno je zaustavljati koronu, svi treba da se zaraze

Stopa zaraze u Izraelu nastavlja da raste, ali visoki funkcioneri ministarstva zdravlja ovaj put navodno ne razmišljaju o pooštravanju mera, već o prelasku na strategiju kolektivnog imuniteta, piše “Tajms of Izrael”.

Foto: EPA

U Izraelu je u sredu otkriveno 17.260 aktivnih slučajeva, što je dvostruko veći broj nego prošle nedelje. Taj broj novozaraženih najveća je u poslednja tri meseca, a novi talas koronavirusa izazvan je pojavom zaraznije varijante koronavirusa – omikronom.

Izraelski Kanal 12 u utorak uveče je naveo, pozivajući se na funkcionera ministarstva zdravlja, da se razmišlja o prelasku na model masovnog zaražavanja. Kako se ističe, bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da ne nameću stroge mere građanima, kako bi omogućili nastavak normalnog života i na taj način postigli kolektivni imunitet.

“Džeruzalem post” takođe piše kako Izrael ne planira da zaustavi peti talas koronavirusa.

“Peti talas mogao bi da se završi kada se zarazi veliki broj ljudi. Verujem da će virus postati endemičan samo ako se vakcinisana populacija izloži virusu prirodnim putem”, rekao je šef imunološke laboratorije na Univerzitetu Bar-Ilan Siril Koen.

S njim je saglasan i profesor Hagaj Levin, predsednik Udruženja lekara u javnom zdravstva.

“Budući da je omikron toliko zarazan, naši napori da zaustavimo njegovo širenje verovatno su prilično uzaludni. Nećemo uspeti da zaustavimo ovaj talas. Ono što moramo da pokušamo jeste da zaštitimo najranjivije grupe građana. Pokušavamo da izbegnemo metak već dve godine, i u Izraelu smo donekle i uspeli. Većina čovečanstva je još uvek živa pošto se zarazila kovidom-19”, rekao je Levin.

Profesor Levin smatra da bi u Izraelu trebalo prestati da se razmišlja o talasima koronavirusa i umesto toga da se koncentriše na jačanje imuniteta i otpornosti na virus, ulaganjem u mere javnog zdravstva i podsticanjem vakcinacije protiv koronavirusa.

“Ne bi trebalo da zatvaramo škole, ne bi trebalo da namećemo lokdaun ili zatvaramo aerodrome. Moramo da imamo proporcionalne mere”, rekao je.

(Tpknews.com/Jutarnji.hr)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Ne lažite ljude nego kažite koloko vam je policajaca pobijeno usred kuće na spavanju od koga se selio i bežao natanjahu koliko mu telohranitelja pobio narod videli ste da vam je blizu kraj pa ste popustili koliko vam policajaca napustilo posao koliko vam jedinica iz vojske odbilo poslušnost i rekli vam javno da će da vas love kao zečeve po celom izreaelu zajedno sa palestincima

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker