DA SE PROVERI SVUDA: Od danas, inspektori proveravaju i gorivo u rezervoarima vozila!

Još dve uredbe o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva stupile su od danas na snagu a predviđaju kontrolu goriva i u rezervoarima.

Prema novim propisima, inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila, tačnije kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. Cilj je da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo, a istovremeno država suzbije crno naftno tržište.

Tim dopunama propisa Srbija zaokružuje nadzor prometa nafte i derivata prema zahtevima EU.

Inspektori su do sada kontrolisali poreklo nafte i derivata od uvoza, skladišta, barži, preradu u rafinerijama, pumpe.

Sada imaju i dodatan posao – da kontrolišu rezervoare svih privrednika koji se bave transportom, kao i traktore i mehanizaciju poljoprivrednih gazdinstva.

Tako inspektori sada mogu da kontrolišu krajnjeg korisnika.

“Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno od propisa”, rekao Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Objašnjava da inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom organizuje kontrolu u kojoj će moći da na ulici zaustave vozilo i izvrše kontrolu.

“To možemo i samostalno, kod privrednih subjekata možemo kontrolisati prisutnost markera. Ukoliko je ona niža od dozvoljene to je kažnjivo”, rekao je Petković.

TPKNEWS/Tanjug/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker