Zlatna reč dodelila priznanje za najuspešniju knjigu poezije u rasejanju

Prethodne subote u Beču, ni demonstracije zbog političkog skretanja u desno, blokada važnih saobraćajnica, a ni snežne padavine nisu mogle uticati na vrlo posećen književni događaj.

Foto: Privatna arhiva

U organizaciji kulturnog društva “Zlatna reč – Srpska kruna” iz austrijskog mestašca Lasea, nadomak Beča, 15. decembra je predstavljeno književno stvaralaštvo Radovana B. Milića, koji je za ovu priliku doputovao iz Slovenskih Konjica u Sloveniji.

Poslе knjigе ljubavnе poеzijе „Pеsnik i dеvojka“ dva romana i nеkoliko knjiga еsеja prеdstavljena jе njegova druga zbirka poеzijе „Nema te, a u meni si više nego ikad“.

Profesor Oliver Janković, književni kritičar iz Beograda, recenzent knjige je zapisao:

Foto: Privatna arhiva

„Ono što Radovanovu poеziju čini autohtonom i zasеbnom kada jе u pitanju ljubavna poеzija jе široka еrudicija. U njеgovim stihovima nеrеtko zazvučе zvuci Radеckog marša, Štrausovog valcеra „Na lеpom plavom Dunavu“ i drugih. „Kulisе“ njеgovih pеsama bivaju i istorijski poznatе lokacijе poput Šеnbruna, bеčkih šеtališta, kao i Vinеrvaldskе šumе, talasi Dunava, a takođе pitomе, anonimnе, ali autoru dragе i prisnе šumadijskе livadе.«
U ovoj inače veoma prijatnoj književnoj večeri, Kulturno društvo “Zlatna reč – Srpska kruna” je upriličilo negovanje ljubavi prema književnosti i čitanju skrivenog blaga između korica Radovanove knjige, za koju mu je dodeljeno internacionalno priznanje za najuspešniju stihozbirku objavljenu u toku 2018. godine u rasejanju. Priznanje je ustanovljeno ove godine i dodeljeno je po prvi put.

Foto: Privatna arhiva

Ono što je karakteristično za ovo veče, je uspostavljanje razgovora između prisutnih i autora, na temu srpska književnost u rasejanju – danas i sutra, a koja je obilovala analizama trenutnog stanja ozbiljne ekspanzije u izdavaštvu, uz pitanja; ima li kvaliteta u hiperprodukciji knjiga i šta se to promenilo u odnosu na vremena u kojima je stroga selekcija bila neizbežna pre nego što bi neki naslov ugledao svetlost dana?

KO JE RADOVAN B. MILIĆ

Radovan B. Milić je pesnik, pisac, hroničar, publicista i kulturni delatnik.
Redovni član Matice srpske i Udruženja književnika Srbije.
Upisan je u Slovenački biografski leksikon značajnih ličnosti Celjsko – zasavske regije. Dobitnik je Zlatne značke za stvaralački doprinos i širenje kulture koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije.
Dobitnik je povelje visokog internacionalnog priznanja Akademije „Ivo Andrić“ iz Beograda. Urednik je dvojezičnog časopisa Tragovi-Sledi.
Osnivač je i predsednik  Srpsko slovenačkog kulturno humanitarnog društva „ Sretenje“ iz Slovenskih Konjica u Sloveniji. Dobrovoljac – učesnik rata 1999. godine na srpskom Kosovu i Metohiji.

Autor: Slavica Klein

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close