Zlatna reč dodelila priznanje za najuspešniju knjigu poezije u rasejanju

Prethodne subote u Beču, ni demonstracije zbog političkog skretanja u desno, blokada važnih saobraćajnica, a ni snežne padavine nisu mogle uticati na vrlo posećen književni događaj.

Foto: Privatna arhiva

U organizaciji kulturnog društva “Zlatna reč – Srpska kruna” iz austrijskog mestašca Lasea, nadomak Beča, 15. decembra je predstavljeno književno stvaralaštvo Radovana B. Milića, koji je za ovu priliku doputovao iz Slovenskih Konjica u Sloveniji.

Poslе knjigе ljubavnе poеzijе „Pеsnik i dеvojka“ dva romana i nеkoliko knjiga еsеja prеdstavljena jе njegova druga zbirka poеzijе „Nema te, a u meni si više nego ikad“.

Profesor Oliver Janković, književni kritičar iz Beograda, recenzent knjige je zapisao:

Foto: Privatna arhiva

„Ono što Radovanovu poеziju čini autohtonom i zasеbnom kada jе u pitanju ljubavna poеzija jе široka еrudicija. U njеgovim stihovima nеrеtko zazvučе zvuci Radеckog marša, Štrausovog valcеra „Na lеpom plavom Dunavu“ i drugih. „Kulisе“ njеgovih pеsama bivaju i istorijski poznatе lokacijе poput Šеnbruna, bеčkih šеtališta, kao i Vinеrvaldskе šumе, talasi Dunava, a takođе pitomе, anonimnе, ali autoru dragе i prisnе šumadijskе livadе.«
U ovoj inače veoma prijatnoj književnoj večeri, Kulturno društvo “Zlatna reč – Srpska kruna” je upriličilo negovanje ljubavi prema književnosti i čitanju skrivenog blaga između korica Radovanove knjige, za koju mu je dodeljeno internacionalno priznanje za najuspešniju stihozbirku objavljenu u toku 2018. godine u rasejanju. Priznanje je ustanovljeno ove godine i dodeljeno je po prvi put.

Foto: Privatna arhiva

Ono što je karakteristično za ovo veče, je uspostavljanje razgovora između prisutnih i autora, na temu srpska književnost u rasejanju – danas i sutra, a koja je obilovala analizama trenutnog stanja ozbiljne ekspanzije u izdavaštvu, uz pitanja; ima li kvaliteta u hiperprodukciji knjiga i šta se to promenilo u odnosu na vremena u kojima je stroga selekcija bila neizbežna pre nego što bi neki naslov ugledao svetlost dana?

KO JE RADOVAN B. MILIĆ

Radovan B. Milić je pesnik, pisac, hroničar, publicista i kulturni delatnik.
Redovni član Matice srpske i Udruženja književnika Srbije.
Upisan je u Slovenački biografski leksikon značajnih ličnosti Celjsko – zasavske regije. Dobitnik je Zlatne značke za stvaralački doprinos i širenje kulture koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije.
Dobitnik je povelje visokog internacionalnog priznanja Akademije „Ivo Andrić“ iz Beograda. Urednik je dvojezičnog časopisa Tragovi-Sledi.
Osnivač je i predsednik  Srpsko slovenačkog kulturno humanitarnog društva „ Sretenje“ iz Slovenskih Konjica u Sloveniji. Dobrovoljac – učesnik rata 1999. godine na srpskom Kosovu i Metohiji.

Autor: Slavica Klein

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker