POŽAREVAC: Održana akcija „Dan pešačenja“ (FOTO)

U subotu, 1. oktobra 2016. održana je rekreativna akcija Dan pešačenja u Požarevcu u organizaciji Planinarskog kluba Vukan i Ekološkog društva Prijatelji Čačalice.

dan-pesacenja-pozarevac

Učestvovalo je oko 600 rekreativaca sa posebnim naglaskom na decu i mlade. Sve osnovne i srednje škole iz Požarevca, ali i iz okoline, sa svojim predstavnicima (u većem ili manjem obimu) su bile prisutne, kao i druga udruženja, klubovi, organizacije šireg spektra aktivnosti (preko 60).

dan-pesacenja-pozarevac. 5

Ipak, najizrazitiji doprinos masovnosti dala je Predškolska ustanova Ljubica Vrebalov sa oko 170-oro dece, njihovih roditelja i vaspitačica. Zato je i staza 1 – kružna tura šumskim putem oko Čačalice (2,7 km) bila najposećenija. Posebnu atrakciju predstavljale su staze prema Mininim vodama (ukupna dužina – 8,7 km) i prema Sojinom salašu (10,7 km).

dan-pesacenja-pozarevac. 2

Takođe, trebalo bi posebno pohvaliti osnovne škole Kralj Aleksandar Prvi i Sveti Sava; kao i srednje – Medicinsku i Ekonomsko trgovinsku školu.

dan-pesacenja-pozarevac. 3

Akcija pešačenja je imala i jaku edukativnu notu – vezano za priče o Čačalici, o pešačenju i planinarenju, o ekologiji, o značaju sporta i fizičkog vežbanja, o Mininim vodama, o Sojinom salašu, o reci Mlavi, o flori i fauni, o arheologiji, istoriji i dr. U subotu je bila mnogo osmeha, fizičkih i mentalnih pregnuća, druženja, novih poznanstava, opuštenosti i sreće što smo u prirodi i disali punim plućima. Neko je “izračunao” da je do Mininih voda i nazad ostvario 16.340 koraka. Sjajno!!!

dan-pesacenja-pozarevac. 4

Planinarski klub Vukan iz Požarevca je pre četiri meseca (4. juna 2016. god.) po prvi put pristupio programu “Pešačenje i planinarenje”, kao izbor zdravog načina života (bilo je 350 učesnika) koji najvećim delom zagovara i finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a potencira Planinarski savez Srbije. Takođe, PK Vukan i ED Prijatelji Čačalice se zahvaljuju svima koji su učestvovali na pešačenju, a posebno medijima koji su to korektno preneli. Osmoro Vukanovaca je učestvovalo u upisivanju učesnika koji su pristizali kod Ekološkog doma na Čačalici.

TPKNEWS/Foto: PK Vukan

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker