ZIĐIN PREKO TIMOKA TRUJE DUNAV: Vlast žrtvuje Srbiju zbog duga Kini?!

Selo Krivelj kod Bora kojem je kineski rudnik ispisao smrtnu presudu još čeka grandiozan plan kolektvinog preseljenja koji je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović najavila 31. jula. Od tada se nadležni ne odlašavaju, ali se Batut konačno oglasio studiijom kojom dokazuje da se u Boru umire od raka izazvong zagađenjem a zagađuje rudnik u većinskom vlasništvu kineskih ulagača. Juče, u nedelju, 3. otobra građani su se ponovo okupili u Krivelju kako bi razgovarali o budućnosti ovog sela.

Foto: Ilustracija/Depositphotos/tatisol

Da je sudbina ovog sela beznadežna govori i podatak da je Aleksandar Bačilović, odbornik sela Krivelj ostao uzdržan na glasanju kojim je na dnevni red skupštine grada Bora, trebalo da bude uvršteno selo Krivelj u kojem više od 600 domaćinstava živi u kancerogenoj prašini.

Dok im kineski rudnik steže omču i malo po malo dolazi na kućni prag, Vlada Srbije okreće leđa na ovu bruku sramotu i stradanje građana koji su u bezizlaznoj situaciji jer im je obećano kolektivno iseljenje. Kako se čini, neki čekaju da ovom narodu život pored rudnika dođe glave pa da glavom bez obzira pobegnu kud koji.

– Selo Krivelj se iseljava zbog nemogućnosti života na ovom prostoru, a to je samo prvo selo u nizu jer se jezive stvari dešavaju i u svim ostalim selima. Od toga da se odobrava, bez studije o uticaju na životnu sredinu, skladištenje opasnog i zapaljivog otpada na teritoriji sela Brestovac, zbog čega smo poslali više žalbi Ministarstvu za zaštitu životne sredine, preko toga da se tok Zlotske reke preusmerava po nahođenju kompanije Ziđin, do toga da presušuju bunari, ruše se kuće, a postoji i sumnja da je Ministarstvo unutrašnjih poslova lažiralo i pozitivno Rešenje na Procenu rizika od katastrofa kompanije Ziđin, na šta smo takođe reagovali tražeći uvid u čitav tok predmeta. Otpadne vode iz jezera Robule se izlivaju u Timok, pa na dalje u Dunav. Naravno, obraćanje institucijama ni ovde nije dalo nikakve odgovore. Problemi Bora nisu lokalni problemi i samo tako se treba gledati na ovo – objašnjava za naš portal Irena Živković, predsednica odbora SSP u Boru.

Na zboru građana Krivelja koji je održan 31. jula 2021. godine predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne vlasti dali su obećanje da će potencijalne lokacije za preseljenje sela biti poznate i meštanima Krivelja saopštene do 1. septembra 2021. godine. Uslov meštana je da lokacije ne budu mesto potencijalnog rudarenja u narednim decenijama kako je u prošlosti deo meštana već izmešten zbog potreba rudnika. U nedelju 3. oktobra, ponovo je održan zbor meštana sela Krivelj.

– Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović je 31. jula obećala da će meštani Krivelja znati tačnu lokaciju i sve uslove pod kojim će kolektivno biti preseljeni. Ipak, to se do dana današnjeg nije desilo. Ni gradske ni republičke vlasti nisu na dalje prisustvovale zborovima sela Krivelj, a ostali su nemi na rokove koje daju meštani – kaže Živković.

Sednicu skupštine grada Bora održanu 30. septembra obeležilo je sramno glasanje odbornika SNS, koji su glasali protiv predologa da se na sednici raspravlja o gorućim problemima koji obuhvataju čitavu teritorju grada Bora i okoliine. Aleksandar Bačilović, odbornik sela Krivelj ostao je uzdržan na glasanju kojim je na dnevni red skupštine grada Bora, trebalo da budu uvršteni problemi Krivelja.

– Na poslednjoj sednici Skupštine grada Bora, odbornici su glasali protiv predloga da se na ovu temu uopšte i razgovara. Ovakvo ponašanje predstavlja apsolutno ignorisanje problema i pokazuje da se vlasti nadaju odustajanju meštana od kolektivnog preseljenja. Ipak, kako smo mogli da čujemo od samih meštana, Krivelj nisu samo kuće. Krivelj su i crkva i spomenik i groblje. Ukoliko ne dođe do kolektivnog preseljenja, već individualnog, šta će biti sa crkvom? Šta će biti sa spomenikom njihovim precima koji su živote dali za ovu zemlju? Šta će biti sa oko 3000 grobova? Da li će ih rušiti bagerima, trpati kosti u kese i pokopati ih sve zajedno u jednu kosturnicu? Koliko tačno profita stranog investitora preko duša meštana koji moraju sa svoje dedovine? – to je bilo pitanje koje se moglo čuti na poslednjem zboru.

Živkovič smatra da nemo pristajanje državnih institucija na zločin koji se dešava u Boru pokazuje da Srbija nije pravna država i upućuje celokupno stanovništvo na vaninstitucionalnu borbu i dodaje da Stranka Slobode i Pravde podržava sve zahteve meštana sela Krivelj, a podržaće i pomoći u svim vidovima borbe za koje se budu odlučili.

– Na teritoriji grada Bora ne važe zakoni Republike Srbije, na krivična dela na teritoriji grada Bora ne reaguju institucije Republike Srbije. Zakon kaže da se u satnim vrednostima ne sme prekoračiti 350 mikrograma SO2 po metru kubnom vazduha više od 24 puta u jednoj kalendarskoj godini, a u Boru se samo u prvih devet meseci 2021. godine meri višestruko prekoračenje u čak 124 puta. Zakon kaže da se u dnevnim vrednostima ne sme prekoračiti 125 mikrograma SO2 po metru kubnom vazduha više od 3 puta u jednoj kalendarskoj godini, a u Boru samo u prvih devet meseci merimo višestruko prekoračenje u čak 24 puta – ističe Irena.

U Boru je znatno veći rizik od umiranja od raka, potvrdio je Batut ali je studiju krio godinu dana.

– Kada govorimo o koncentraciji teških metala (arsena, kadmijuma, olova, žive), prekoračenja su takođe višestruka, a o posledicama najbolje govori državna zdravstvena studija koja je nakon samo par dana sakrivena na sajtu Batuta i koja kaže: ”Znatno veći rizik u umiranju u Boru: rak bronha, pluća, jetre, pankreasa, melanoma, mokraćne bešike, mijeloidne leukemije.” Na sve ove strahote državne institucije ostaju neme i bukvalno žrtvuju građane Bora. Zbog čega? Zbog duga Kini? Zbog kredita koje država uzima i ostavlja narednim generacijama, a da bi time kupovala političku podršku? – zaključila je Irena Živković.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Ako u Srbiji ne postoji Zakon poštovani gradjani Bora i okoline uputite pisma Evropi i zelenim strankama možda će oni reagovati kada se naša vlast pravi gluva i nema dok narod umire od raka. Verovatno misle da su oni zaštićena vrsta.

  2. Sve rasprodase, potrovase a mi samo cutimo i gledamo. Kazu da imaju studiju kako da zastite prirodu i ljude. Nista vam se vise ne veruje. Predsednik obecava neke ruske fotokataliticke preciscivace vazduha koje ce da ugradjuje u skole i bolnice kako bi ljudi bili potpuno bezbedni. Pa kada ce jedno od tih obecanja biti ispunjeno?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker