NAKON LAŽNIH OBEĆANJA: Poljoprivrednici Braničevskog okruga traktorima kreću u blokadu Požarevca i puteva

Udruženje Nezavisne asocijacije poljoprivrednika „Stig” pozvalo je danas sve poljoprivrednike iz Braničevskog okruga da u sredu 2. februara protesnom vožnjom kroz Požarevac i blokadom puta izraze svoje nezadovoljstvo što se tiče trenutne situacije sa azotnim đubrivom.

Screenshot

Kako je saopšteno iz ovog Udruženja nakon čekanja više od dva meseca i par sastanaka sa Ministarstvom poljoprivrede, UPP “Stig” sa poljoprivrednicima iz Braničevskom okruga rešilo je da svoje nezadovoljstvo zbog trenutne situacije sa azotnim đubrivom izrazi protestom.

– U sredu 2. februara sa početkom u 9 časova u mestu Bratinac je okupljanje. Protestna vožnja će ići od Bratinca kroz centar Požarevca i završiće se na Beogradskom putu, odnosno kod NR pumpe pre mosta na Moravi, gde će se poljoprivrednici okrenuti i nakratko zablokirati put u znak protesta – , navedeno je u saopštenju ovog Udruženja.

Iz Udruženja „Stig“ pozivaju sve poljoprivrednike iz Braničevskom okruga koji su nezadovoljni da im se priključe u borbi za njihova prava i razumne cene azotnih đubriva.

Podsetimo, poljoprivrednici iz Braničevskom okruga su nakon brojnih pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede, naveli da je najavljena cena azotnog đubriva od 850 evra po toni koje će u narednom periodu stići u Srbiju i dalje previsoka i ne predstavlja nikakvo olakšanje.

– Đubrivo koje je Ministarstvo obezbedilo i koje treba da stigne nekih 70.000 tona je oslobođeno carine i moći će da se kupi po ceni od 850 evra po toni. Što se nas tiče to je neprihvatljiva i veoma visoka cena – , naveo je Savić.

Kako je pojasnio, cena uree u Konstanci, najbližoj luci u Rumuniji, je 620 dolara po toni, odnosno oko 545 evra, a u Srbiji se prodaje po 850, iako neće biti naplaćena carina.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. U nabavci veštačkog đubriva postoji monopol i to je javna tajna. Đubrivo bi bilo mnogo jeftinije da država dozvoli uvoz đubriva i drugim uvoznicima. Posebno postoji interesovanje iz Rusije za ovo tržište ali je teško dobiti papire jer se ne dozvoljava konkurencija.

  2. Браћо пред скупштину…чекамо вас дан и ноћ већ 15 дана и ноћи!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker