7 TAJNI VLAŠKE MAGIJE (PRVI DEO): Božanstva i duhovi i moć Mume Paduri

Šumska majka u svoje kolo uvlači i smrtnike da orgijaju, a njen pomoćnik Tartor bičem privlači u vodu i davi svakog ko mu se približi.

Ilustracija

Mnogi u nju ne veruju, tvrde da ne postoji, ali mnogi se i boje uticaja vlaške magije. Njena postojbina je Homolje, a vračare koje je upražnjavaju najbrojnije su u okolini Majdanpeka, Bora, Zaječara, Kučeva i Negotina. Njihovo umeće prenosi se s kolena na koleno po ženskoj liniji, a u osnovi magije je uspostavljanje pridobijanje viših sila i preminulih srodnika.

GOSPODARI ZEMLJE I VODE

Vrhovno vlaško božanstvo je Velika majka ili Šumska majka – Muma Paduri. Ona živi, kako joj i ime kaže, u šumi, a na proplanke izlazi u dugoj haljini i raspletene kose, da bi čula pozive vračara ili devojaka. Lepa je „kao boginja“, ali neretko se ukazuje i kao odrpana starica. Njen prvi pomoćnik je Tartor. Veruje se da njih dvoje u letnjim noćima igraju i pevaju, a nekad u svoje kolo uvuku i smrtnike, pa zajedno orgijaju.

Vodeni duhovi su kepeci, visine od oko jednog metra. Imaju naduvene obraze, crven nos i dugu bradu, uši i noge su im kao kod koze, a na čelu imaju rog. Ima ih sto, njihov predvodnik je Tartor i 99 pomoćnika. Tartor nosi bič, kojim hvata ljude kad se približe vodi, i odvlači ih na dno, gde ima stakleni hram. Stari Vlasi zbog njega su se plašili ogledanja u potoku i zadržavanja na obali. Sigurni od Tartora su samo oni koji su rođeni u subotu, jer se veruje da je to dan kad se Tartor odmara i ljudi ga baš i ne zanimaju. Kao i Muma Paduri, i Tartor može da menja obličje. Nekad se ukazuje i kao dete koje plače, pa usamljene prolaznike mami da ga prate do prve vode, gde ih davi. Zovu ga još i Drak, što na vlaškom znači đavo. Muma Paduri vlada zemljom, Tartor vodom, a vatrom Zmeu ili Zmaj. On je pola životinja, a pola čovek, koji oko sebe baca varnice dok leti; boravi u planinama i šupljim bukvama.

Zmeu je nastao od ribe ili zmije stare četrdeset godina koju do tada nije videlo ljudsko oko. I kao demon zadržava pol životinje od koje je postao. Noću obilazi sela i među mladima traži partnera. Kada ga nađe, ulazi u kuću i tu se pretvara u mladića ili devojku velike lepote. Sa odabranim ljudskim bićem suprotnog pola provodi strasnu noć, a pred zoru opet postaje zmijolika ptica i kroz dimnjak ili prozor nestaje u mraku, dok oko njega na sve strane lete varnice. Oni koji imaju odnos sa Zmeuom iznureni su i bledi. Ljubavni čin sa zmajem po lepoti ne može da se poredi sa običnim ljubavnim odnosom.

TETKE KOJE MAĐIJAJU

Šumirol ili Tetke, kako ih nazivaju na srpskom, tri su demona u liku starica u crnini. One napadaju čoveka tokom čitavog njegovog veka, šaljući mu bolesti. Vlve ili Vile su vitke i visoke ženske prilike, obučene u duge bele ili zelene haljine i okićene vencima cveća. Javljaju se u grupama, a njihova igra i pesma omađija posmatrača. Žive u pećinama i prijateljski su raspoložene prema ljudima. Ovaj običaj ostavljanja obrednih predmeta ispred pećina u istočnoj Srbiji održao se i danas.

MENSTRUALNA KRV I REBRO POKOJNIKA

U vlaškoj magiji ima bezazlenih bajalica i rituala, u kojima se koriste predmeti iz domaćinstva i razne biljke, kao što su konac, ogledalo, metla, bosiljak, ali u nekim obredima se upotrebljavaju i bizarni sastojci – menstrualna krv, sedmo rebra mrtvog čoveka, voda u kojoj je bio okupan pokojnik…

PODRŽITE NAŠ RAD KOJIM KLIKOM NA REKLAMU HVALA!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker