AUSTRIJA U NIKAD GOROJ SITUACIJI! Prazni marketi, cene basnoslovne – Vlada savzala hitnu sednicu

U supermarketima širom Austrije kupci zatiču sve više praznih rafovi, koji su do skoro bili samo sporadična, a sada postaju svakodnevna pojava.

Foto: AP/Frank Augstein – Copyright AP/Frank Augstein

Pojedini supermarketi deluju skoro prazni, na policama nedostaju skoro svi proizvodi a posebno je teško naći suncokretovo ulje, ali preti i nestašica putera.

To je situacija kako u velikim trgovinskim lancima, diskontima, ali i manjim prodavnicama.

Situacija u Ukrajini izazvala je krizu koja je snažno pogodila isporuke austrijskim prodavnicama. Nestašicu mnogih proizvoda izazvao je problem u lancu isporuke, odnosno izostanak isporuka.

Takođe, situaciju dodatno pogoršava to što pojedini građani kupuju na veliko.

Razlog za nestašicu ulja je što tri četvrtine suncokretovog ulja u svetu dolazi iz Rusije i Ukrajine, Austrija je prošle godine uvezla oko 19.484 tona uljanih useva iz Ukrajine.

Takođe i ulje uljane repice postaje sve traženije, a tako se sve teže može naći.

Posledica te nestašice je da su ulja poskupela za oko 13 odsto. Isto tako preti i nestašica putera, ukazuje Udruženje trgovaca Austrije.

Poljoprivrednici i mlekare su suočene sa dramatičnim rastom cene za energiju, hranu i đubrivo, što dovodi do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda i nestašicu, jer se mnogima više ne isplati proizvodnja.

Konzerve iz uvoza, takođe, su postale predmet velike potražnje.

Isto tako, u mnogim prodavnicama ne mogu se naći određene vrste brašna i testenina.

Takođe, i određeni suhomesnati proizvodi se trenutno isporučuju samo u manjim količinama prodavnicama.

Zbog svih ovih problema vlada je najavila sednicu kako bi razmotrila sigurnost snabdevanja.

Predsednik Udruženja trgovaca Rajner Vil upozorava da će sledeća kriza snabdevanja uslediti za tri do četiri meseca.

Pored ukrajinske krize, za aktuelnu situaciju u prodavnicama kriv je i pandemijski lokdaun u Šangaju, gde na stotine teretnih brodova čeka isplovljavanje.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

8 Komentari

  1. Ovo uopšte nije tačno. Marketi su puni isto kao i pre napada Rusije u Ukrajinu. Tačno je da je sve pomalo poskupelo, ali nije ništa strašno. Ova fotografija sa praznim stalažama je verovatno nastala na početku histerije i straha od korone, ili se ta prodavnica zatvara zbog renoviranja.

    1. Tek sada sam primetio, da su cene napisane u funtama, a ne u evrima. Znači da je u pitanju Velika Britanija, a ne Austrija.

      1. Ova slika ne odgovara istini,kao što napisa Danko jeste da je sve malo poskupelo ali nema praznih rafofa. Ovde su cene u evrima a ne u funtama.

  2. U Austriji ima svega, prodavnice su prepune, nezaposlenost je na najnižem nivou u zadnjih 10 godina. Svi rade, jedino što su malo skočile cene energenata zbog Ukrajinsko-Ruske krize. Bio sam za Uskrs u Srbiji i verujte da je u Srbiji barem pet puta gore. Tamo je jedino dobro na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje lažu narod 24 sata.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker