IZMENA KRIVIČNOG ZAKONA: Za ubistvo predsednika, premijera, ministra i pokušaj državnog udara doživotna robija

Na periferiji diskusije o izmenama Krivičnog zakonika koja je orbitirala oko pitanja o uslovnom otpustu za najteža krivična dela, našle su se sve ostale odredbe koje je predvideo zakonodavac.

Tako je malo vremena i prostora posvećeno činjenici da je pooštrena kazna za ubistvo najviših državnih zvaničnika i niz drugih dela koja mogu da se podvedu pod zaštitu ustavnog poretka.

Konkretno, nova odredba predviđa da će osoba koja, u nameri da ugrozi ustavno uređenje ili bezbednost zemlje, liši života predsednika Republike, narodnog poslanika, predsednika ili člana Vlade, kao i predsednike Ustavnog i Vrhovnog suda i Republičkog tužioca biti kažnjena sa najmanje deset godina zatvora ili doživotnim zatvorom.

Ista kazna zadesiće i onog ko ugrozi teritorijalnu celinu, napadne ustavno uređenje ili pozove na nasilno rušenje ustavnog uređenja, a prilikom toga sa umišljajem liši jedno ili više lica života.

Nenad Stefanović, zamenik tužioca u Višem tužilaštvu u Beogradu i predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije kaže da je za ova dela u važećem Krivičnom zakoniku predviđena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

– Kako je ta kazna zamenjena kaznom doživotnog zatvora, onda su po principu „kopi-pejst“ zamenjeni svi članovi koji su predviđali 30 do 40 godina. Ništa drugo u tim odredbama nije menjano, kaže Stefanović.

Sa njim saglasan je i advokat Vladimir Gajić, predsednik jedne od dve Advokatske komore Beograda i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, tvrdeći da je ta izmena morala da bude napravljena imajući u vidu da kazna 30 do 40 godina, kada bude izmenjen KZ-a, više neće postojati. Ipak, on vidi i političku dimenziju ove kazne.

– Pooštravanje kazni za ova dela u opoziciji i generalno u delu društva koji se kritički odnosi prema vlasti može da se čita kao pretnja, navodi Gajić.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker