LIMITIRALI IZNOS: Za povrede na javnim površinama, maksimalno 100.000 dinara odštete

Za povrede nastale na javnim površinima, građani Požarevca ubuduće iz gradskog budžeta mogu naplatiti maksimalno 100.000 dinara.

Foto: Gradska uprava Požarevac

Ova suma određena je novim „Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale na površinama javne namene“, koji su usvojili članovi Gradskog veća.

Prema odredbama ovog dokumenta, objavljenog u „Službenom glasniku Požarevca“ broj 15, štetnim događajem smatraće se pad na led ili trotoar usled njihovog oštećenja ili neodržavanja, kao i povreda usled pada stabla.

– Oštećeno lice je u obavezi da nakon nastanka štete podnese pisanu prijavu Odeljenju za komunalne delatnosti i energetiku u roku od 24 časa od trenutka nastanka štetnog događaja. Izuzetno, zbog medicinske intervencije, taj rok može se produžiti, ali najduže do 72 časa – navedeno je u Pravilniku.

Odmah po pretprljenoj šteti treba pozvati komunalnu inspekciju ili komunalnu policiju, izuzetno i redovnu policiju, koji su u obavezi da oštećenom licu izdaju potvrdu o prijavljenom događaju i sačine zapisnik sa lica mesta.

Nakon toga Gradskoj upravi se, uz prateću dokumentaciju, u kojoj se nalazi i lekarski izveštaj, podnosi zahtev za naplatu štete.

O njemu će odlučivati posebna komisija, a najveća naknada koju ona može predložiti Gradskom veću za isplatu u vansudskom poravnanju, ograničena je na 100.000 dinara. Ovaj iznos može biti veći, samo ukoliko osiguravajuća kompanija ili ovlašćeni veštak tačno utvrdi vrednost štete.

U slučaju da je oštećeno lice već jednom primilo odštetu od grada u toku iste kalendarske godine, komisija će predložiti Gradskom veću da on svoje pravo ostvari putem nadležnog suda.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker